petrčane - skupština udruge srednjoškolskih ravnatelja

Tristotinjak srednjoškolskih ravnatelja iz cijele Hrvatske sudjelovalo je danas u radu skupštine Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, koja je održana u Petrčanima kod Zadra.

Umjesto najavljenog ministra prosvjete Vladimira Strugara, njima se obratio ministrov zamjenik Ivan Vavra, koji je govorio o važnosti daljnje provedbe reforme školskog sustava i njegova približavanja europskim standardima.

U sklopu približavanja Hrvatske EU-u veliku važnost i ulogu ima odgojno-obrazovni sustav koji mora biti usmjeren prema društvu znanja, rekao je Vavra. Istaknuo je da se ne smije odustati od započete reforme školstva, bez obzira na politiku koja dođe na vlast. Vlada je, nastavio je Vavra, izradila temeljni dokument reforme koji će biti prihvaćen na Vladi prije njezina raspuštanja, a o njemu bi se trebalo raspravljati u idućem sazivu Hrvatskog sabora.

U nastavku rada skupštine doministar Vavra je rekao da je nedavni europski Upitnik Hrvatskoj sadržavao i pitanja o školskom sustavu i on je bio iznenađenje za sve u Ministarstvu prosvjete i športa jer su se neka pitanja odnosila na segmente školstva za koje nitko u Hrvatskoj ne prikuplja podatke.

Vavra je rekao da "u ovoj zemlji nitko ne vodi evidenciju o tome koliko učenika napušta školovanje i zbog čega, a sve su to pitanja važna u zemljama EU-a".

Na skupštini će biti govora o ulozi ravnatelja, zaštiti od nasilja u srednjim školama, a predviđeno je i izlaganje o AIDS-u.

(Hina) ima dd

Pročitajte više