Petričić traži smjenu Hloverke Novak Srzić i Dražena Majića

DARKO PETRIČIĆ, politolog i analitičar kojega su mediji ovaj tjedan spominjali u kontekstu smjene HRT-ove novinarke i urednice Ane Jelinić, odlučio se otvorenim pismom javnosti izjasniti o tom događaju.

Podsjećamo, Petričić je gostovao u emisiji Dossier.hr Ane Jelinić o organiziranom kriminalu i korupciji u Hrvatskoj, a navodno je upravo njegovo gostovanje bilo presmiono za urednicu informativnog programa Hloverku Novak-Srzić.

Petričić piše da je tijekom deset godina javnih nastupa doživio brojne neugodnosti i prijetnje zbog tema o kojima progovara, ali da još nikada nije doživio da neki urednik ili novinar bude degradiran jer mu je omogućio da javno iznosi činjenice.

"U Dossieru.hr nije bilo nijedne neistine"

"Ovim putem, s punom odgovornošću tvrdim da stojim iza svega  što sam iznio u spornoj emisiji kojoj je glavna tema bila 'U mreži'. Isto tako, spreman sam odgovarati i za sadržaj postavljenih pitanja urednice Ane Jelinić jer se za pripremu ove emisije koristila dijelovima moje buduće knjige pod naslovom: 'Hrvatska u mreži mafije, kriminala i korupcije'. Osim toga, odgovorno tvrdim da javnosti nije prezentirana nijedna neistina kroz priloge u kojima su emitirane izjave kolega koji prate mafijašku, kriminalnu i korupcijsku scenu u Hrvatskoj: Dušana Miljuša, Hrvoje Appelta, Gordana Malića, Munira Podumljaka i Berislava Jelinića", piše Petričić.

Petričić je smjenu Jelinićke proglasio "opasnim presedanom" koji može imati dalekosežne posljedice u prezentaciji Hrvatske kao zemlje koja se bori protiv kriminala i korupcije.

"Ovakvom ishitrenom, nervoznom, paničnom i neutemeljenom odlukom o smjeni urednice, ali i novinara koji su radili emisiju, Hloverka Novak Srzić pokazala je javnosti da u svojem uređivačkom poslu koristi elemente samovolje, zastrašivanja i mobinga uz pomoć kojih privatizira ovaj javni medij i cenzurira sve ono što bi moglo smetati onima koji žele imati kontrolu nad HRT-om"- komentira analitičar.

Petričić Hloverkino obrazloženje smjene Jelinićke - da se o organiziranom kriminalu i mafiji ne može govoriti ako se za to nema dokaza - smatra izlikom i dokazom Hloverkinog nepoznavanja elementarnih modela i principa prema kojima funkcioniraju mafija i organizirani kriminal.

"U ovakvim emisijama iznose se teze, činjenice, otkrića, nalazi i rezultati istraživanja ili ispitivanja javnog mnijenja, a eventualno dokazivanje iznesenog obavlja se na nadležnim sudovima, a ne pred Hloverkom Novak Srzić. Zar bi svi oni koji žele govoriti o mafiji i kriminalu trebali doći u TV studio s desetak svjedoka i kilogramima dokumenata?", pita se.

"U Majićevom imenovanju ima koruptivnih elemenata"

Na kraju pisma Petričić poziva Programsko vijeće HRT-a i ravnatelja Vanju Sutlića da vrate Anu Jelušić na prijašnje radno mjesto, pokrenu postupak smjene i razrješenja dužnosti Hloverke Novak Srzić s mjesta urednice informativnog programa HRT-a i Dražena Majića s mjesta njenog zamjenika.

Ako se ovi zahtjevi na ispune do srijede, 18. studenog u 12 sati, Petričić planira skandal na HRT-u "internacionalizirati, te ga prezentirati nadležnim institucijama EU, stranim veleposlanstvima i udrugama za zaštitu ljudskih prava".

Također je spreman hrvatskoj javnosti objaviti pojedinosti oko imenovanja Dražena Majića na mjesto zamjenika glavne urednice u čemu je, kako kaže, bilo koruptivnih elemenata.

Pročitajte više