Pfizer: Dvije doze djelomično štite protiv omikrona, ali treća pruža bolju zaštitu

PRELIMINARNA laboratorijska ispitivanja pokazala su da dvije doze cjepiva protiv covida-19 Pfizer/BioNTech možda neće pružiti dovoljnu zaštitu od varijante omikron, ali da je tri doze mogu neutralizirati, objavile su danas kompanije Pfizer i BioNTech u priopćenju.

"Kod onih koji su primili dvije doze cjepiva protiv covida-19, primijetili smo 25 puta manju sposobnost neutralizacije varijante omikron u odnosu na prethodne sojeve, što ukazuje na to da dvije doze BNT162b2 možda neće biti dovoljne za zaštitu protiv infekcije ovom novom varijantom", rekli su iz tvrtki i dodali da dvije doze i dalje pružaju zaštitu od težih oboljenja.

"Iako dvije doze cjepiva i dalje mogu pružiti zaštitu od težih simptoma zaraze sojem omikron, podaci pokazuju da najbolju zaštitu pruža treća doza cjepiva", kazao je predsjednik i izvršni direktor Pfizera, Albert Bourla, a prenosi CNN.

"Najbolji način protiv širenja covida-19 jest da se što više ljudi cijepi s prve dvije doze, a zatim i trećom", dodao je.

"Booster doza cjepiva osigurat će dodatnu zaštitu"

U preliminarnim laboratorijskim ispitivanjima korišten je serum iz krvi osoba koje su primile dvije ili tri doze cjepiva Pfizer/BioNTech.

Stručnjaci iz Južne Afrike su jučer objavili istraživanje koje pokazuje da cjepivo Pfizer nudi djelomičnu zaštitu od zaraze varijantom omikron. Podaci iz njihove studije pokazuju da su oni koji su prethodno bili zaraženi i potom cijepljeni vjerojatno bolje zaštićeni, što bi trebalo vrijediti i za primanje booster, odnosno treće doze.

"Booster doza cjepiva osigurat će dodatnu zaštitu. Smatram da treća doza pruža dobru zaštitu, posebno od težih oboljenja", rekao je Alex Sigal s Afričkog istraživačkog instituta za zdravlje iz Južnoafričke Republike.

Pfizer i BioNTech dodaju da, bude li potrebno, mogu isporučiti cjepivo prilagođeno isključivo omikron varijanti do ožujka 2022.

"Razvit ćemo cjepivo prilagođeno omikron varijanti i nadamo se da će biti dostupno do ožujka u slučaju da prilagodba bude potrebna".

Pročitajte više