Picula razgovarao s talijanskim ministrom obrane

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula primio je u utorak talijanskog ministra obrane Antonia Martina koji se nalazi u posjetu Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Ministar Picula je izrazio zadovoljstvo što je do posjeta došlo upravo kad je Italija preuzela predsjedavanje Europskom unijom, dok je ministar Martini prenio uvjerenje čitave talijanske vlade kako je Republici Hrvatskoj mjesto u EU, ujedno se prisjetivši svog prvog boravka u Zagrebu 1994. godine u svojstvu ministra vanjskih poslova kada je također vjerovao u trajno prijateljstvo Hrvatske i Italije, kaže se u priopćenju.

Talijanski je ministar obrane tijekom razgovora izvijestio kako će Republika Italija za vrijeme predsjedanja EU-om poseban naglasak staviti na jačanje zajedničke europske obrane, s time da ona ne bi trebala predstavljati alternativu NATO-u, već bi zajedno s njim nastojala rješavati sigurnosna pitanja.

Prema priopćenju, ministri Picula i Martino su se složili da je stabilnost u regiji jedan od primarnih zajedničkih interesa koji upućuje na suradnju dvije zemlje, te su razgovarali i o modalitetima priključivanja Hrvatske Multinacionalnoj brigadi u okviru regionalne inicijative Kvadrilaterale čije su članice Italija, Slovenija, Mađarska i Hrvatska. Hrvatski je ministar vanjskih poslova posebno istaknuo pogodnost takvog oblika suradnje kroz koji Republika Hrvatska sasvim konkretno može pridonijeti stabilizaciji stanja u regiji, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više