Pilot koji je bacio atomsku bombu na Nagasaki preminuo u 84. godini života

UMIROVLJENI general Charles W. Sweeney, koji je pilotirao zrakoplovom iz kojeg je izbačena atomska bomba na Nagasaki u posljednjim danima Drugog svjetskog rata, preminuo je u četvrtak u 84. godini života u bolnici u Bostonu, objavila je u subotu glasnogovornica bolnice Christine Johanson.

Ona nije htjela otkriti uzrok smrti, a agencija Associated Press je bezuspješno pokušala doći do članova njegove obitelji u bostonskom predgrađu Milton.

Sweeney je imao 25 godina kada je pilotirao bombarderom B-29 koji je napao Nagasaki 9. kolovoza 1945. godine, tri dana nakon što je Enola Gay izbacila atomsku bombu na Hirošimu i šest dana prije nego se Japan predao.

Oko 70.000 ljudi poginulo je u eksploziji bombe koju su zvali "Fat Man" (Debeljko). To je ujedno bila i prva bomba koju je Sweeney izbacio na neprijateljsku metu.

Sweeney je odigrao ulogu i u bombardiranju Hirošime gdje je letio u zrakoplovu koji je pratio Enolu Gay.

Inače je bio poznat kao zagovornik napada atomskim bombama na Japan. Napisao je knjigu "Kraj rata: Svjedočanstvo o posljednjoj američkoj atomskoj misiji".

"Gledao sam na to kao na dužnost. Samo sam želio da rat bude gotov da se možemo vratiti kućama našim voljenima", kazao je jednom Sweeney. "Nadam se da je moja misija bila posljednja takve vrste", rekao je Sweeney.


Pročitajte više