Pilot ubojica na slobodi: Letio bih za svoju dušu, profesionalno više ne

"LETIO bih, ali za svoju dušu. Profesionalno više ne", bile su neke od prvih riječi Emira Šišića, pilota ubojice koji je jučer pušten na uvjetnu slobodu. Naime, Šišić je kao pilot MIG-a JNA odgovoran za rušenje helikoptera Europske unije 1992. godine kada je poginulo pet mirovnjaka.

Srbi pustili na slobodu pilota JNA koji je ubio pet mirovnjaka srušivši njihov helikopter iznad Varaždina

Sud u Italiji osudio ga je najprije na doživotnu kaznu zatvora, a zatim preinačio kaznu u petnaest godina. Iz Italije je pušten na izdržavanje kazne u Srbiji uz dogovor da ga se ne može pustiti na uvjetnu slobodu. No, unatoč takvom dogovoru srpski sud pustio ga je na slobodu pod izlikom da je sada pod jurisdikcijom domaćeg pravosuđa.

"Meni je savjest čista", kazao je Šišić pred srpskim novinarima kada je izašao iz Vojnomedicinske akademije u Beogradu, gdje je bio posljednjih dana, dodajući da mu je jedan talijanski kolega rekao kako da bi uradio isto što i on. Prigodom izlaska iz VMA njegovi dojučerašnji čuvari časnički su mu salutirali.

Sve ono što se događalo od njegova uhićenja 2001. godine, pa sve do danas smatra čistom politikom, a javnost u Srbiji uvelike se slaže s njim budući su vijest o puštanju Šišića dočekali kao ispravak nepravde nad nevinim čovjekom. Štoviše primio ga je i predsjednik Srbije Boris Tadić koji je izrazio zadovoljstvo odlukom Okružnog suda u Novom Sadu da ga se pusti na uvjetnu slobodu.

Postupio "po naređenju"

"Matematička slučajnost htjela je da budem dežuran 7. siječnja 1992. godine, a postupio sam po naređenju", kazao je Šišić srpskim Novostima koji se pitaju kako to da još nije odgovarao onaj tko je dao zapovijed.

"Ni najgorem neprijatelju ne bih poželio da proživi teške i mučne zatvorske dane koje sam proživio u Mađarskoj i Italiji" kazao je Šišić za Večernje novosti.

Također za taj dnevnik opisao je svoje rimske dane u zatvoru kao život u vrlo nehumanim uvjetima. "U Rimu sam robijao s najtežim kriminalcima, trpio razne provokacije, čak i prijetnje ubojstvom", kazao je Šišić.  Dnevnik Danas je javio da se konačno dočekalo Šišićevo puštanje na slobodu, a prenijeli su izjavu njegove supruge Vesne koja je rekla kako je bilo krajnje vrijeme da se ovako nešto dogodi.

Hrvatski sud Šišića je u odsustvu osudio na 20 godina zatvora.

I.Ć. 
Foto: Glas Javnosti, Večernje Novosti
  

Pročitajte više