Pinochet odgovarao o navodnim isporukama oružja u Hrvatsku

Čileanski sudac Claudio Pavez ispitivao je u utorak bivšeg diktatora Augusta Pinocheta u okviru istrage o navodnim isporukama oružja u Hrvatsku 1991. godine, iako je ona tada bila pod embargom UNa. L

Bivši diktator, koji je u kućnom pritvoru od 23. studenog nakon dvostruke optužnice za posjedovanje tajnih računa i masakr političkih protivnika 1975. godine, odgovarao je na pitanja čileanskog suca Claudia Paveza u svom domu La Dehesa, istočno od Santiaga.

Čileansko pravosuđe istražuje slanje 11 tona oružja vrijednog šest milijuna dolara preko nacionalne vojne tvrtke FAMAE prema Hrvatskoj, koja je tada bila pod embargom UN-a zbog rata na području bivše Jugoslavije.

Skandal je izbio 29. studenoga 1991. kada je u zračnoj luci u Budimpešti čileansko oružje otkriveno u kontejnerima koji su službeno bili namijenjeni za transport humanitarne pomoći Šri Lanki, javlja agencija AFP.

Drugi predmet istrage u ovom slučaju je i smrt jednog od časnika koji je bio upleten u isporuku oružja. Naime, tijelo pukovnika Gerarda Hubera, jednog od dužnosnika tvrtke FAMAE, pronađeno je u planinama 30 kilometara od Santiaga, gdje Pinochet posjeduje kuću za odmor, tri mjeseca nakon što je u Mađarskoj zaplijenjeno oružje. Tada je istraga zaključila da se radi o samoubojstvu.

Čileanska vojska i Vijeće obrane zatražili su ponovno pokretanje istrage o ovom slučaju u kojem Augusta Pinocheta, koji je bio zapovjednik vojske do 1998. godine, bivši satnik čileanske vojske optužio da je naredio slanje oružja u Hrvatsku na jednom sastanku vojnog vrha.

(Hina) xbis ydj

Pročitajte više