Pisma bombe i krvavi paketi poslani ukrajinskim veleposlanstvima su teroristički čin

Foto: EPA

PAKETI natopljeni tekućinom karakteristične boje i mirisa u kojima su se nalazile životinjske oči poslani su ukrajinskim veleposlanstvima u Hrvatskoj, Mađarskoj, Nizozemskoj, Poljskoj i Italiji, generalnim konzulatima u Napulju i Krakovu te konzulatu u Brnu.

Dogodilo se to nakon što su u Španjolskoj zaredali napadi i pokušaji napada pismima bombama koja su stigla u ured španjolskog premijera Pedra Sancheza, španjolsko ministarstvo obrane (jedno pismo je bilo adresirano na ministricu obrane Margaritu Robles, a drugo na državnog tajnika za sigurnost Rafaela Pereza), veleposlanstva Ukrajine (bomba je lakše ranila jednog zaposlenika) i Sjedinjenih Država, tvrtku koja se bavi proizvodnjom naoružanja i zrakoplovnu bazu španjolskog ratnog zrakoplovstva.

Istraga traje

Španjolska policija ne isključuje mogućnost da se još sličnih pisama nalazi unutar sustava španjolske pošte. Policijska istraga još traje, no po prvim vijestima, u njima se nalazilo vrlo malo eksploziva, pa im je glavna namjena privlačenje pažnje javnosti.

Za sada se čini da su sva pisma poslana iz Ukrajine ili je netko iskoristio dokumentaciju i žigove ukrajinske pošte s okupiranog dijela kako bi izgledalo da su pisma poslana iz te države. Zbog složenosti istrage napada poštanskim pošiljkama traju mjesecima, često i godinama, s velikom mogućnošću da se ne otkrije počinitelj.

To je teroristički čin

U svakom slučaju razumno je zaključiti da je pisma i pakete poslala strana kojoj je u interesu izazivanje nemira ili straha kako bi se stav javnosti država u kojima su napadi počinjeni preusmjerio u željenom smjeru.

Osnovna definicija terorizma kaže da je to primjena oružanog i drugog nasilja, najčešće protiv nedužnih osoba, radi ostvarenja političkog ili nekog drugog cilja. Zbog toga se u oba slučaja, i pisama bombi i paketa s gnjusnim sadržajem, radi o terorističkom činu.

Razumno je i očekivati da će se napadi nastaviti te da bi mogli u nekom trenutku i eskalirati. Na svu sreću, suvremene tehnologije omogućavaju brzo otkrivanje eksploziva.

Jedino što će europski poštanski uredi za sortiranje pisama od sada morati znatno pomnije pratiti pošiljke koje dolaze iz sumnjivih područja, prije svega Ukrajine, Rusije i Bjelorusije, te ih sigurnosno provjeravati. Isto tako, pojačano će se morati provjeravati sve pošiljke prema diplomatskim uredima Ukrajine u inozemstvu.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više