Pismo srpskog ambasadora The New York Timesu: I mi smo se ispričali za zločine

VELEPOSLANIK Srbije u SAD-u Vladimir Petrović uputio je pismo američkom dnevnom listu The New York Times, u kojem reagira na prošlotjedni komentar objavljen u tom listu, u kojem je nedavna isprika predsjednika Ive Josipovića Bošnjacima okarakterizirana kao "najjasnija poruka pomirenja upućena od strane političara u regiji".

Veleposlanik Petrović u pismu prigovara što list zaboravlja podsjetiti na slične poruke pomirenja i isprike za počinjene zločine koje su proteklih godina stigle od strane srpskog predsjednika Borisa Tadića. Petrović kaže da su predsjednik Tadić i Srbija već više puta uputili poruke pomirenja svojim susjedima.

Petrović Timesu zamjera da je "zaboravio" na Tadićeve isprike i poruke

"Srbija snažno pozdravlja izjave hrvatskog predsjednika, ali nas brine tvrdnja da je priopćenje Hrvatske do danas najjasnija poruka pomirenja koju je uputio jedan od tri naroda uključenih u rat devedesetih godina", naveo je ambasador u pismu koje je njujorški dnevni list objavio u četvrtak.

Petrović je također podsjetio da je predsjednik Tadić tijekom prve godine svojeg predsjedničkog mandata posjetio BiH i uputio ispriku svima kojima su Srbi nanijeli bol, a potom je otišao i u Srebrenicu i ispričao se za zločine koji su tamo počinjeni u ime Srbije. "Predsjednik Tadić se zatim 2007. godine javno ispričao građanima Hrvatske za patnje koje su im nanijeli pripadnici njegovog naroda, a prije samo da tjedna skupština Srbije je izglasala rezoluciju kojom su osuđeni zločini u Srebrenici", podsjetio je srpski veleposlanik u svojem pismu.

The New York Times u spomenutom komentaru, na kojega je reagirao srpski veleposlanik, prenosi tekst agencije AFP. U njemu stoji da se "hrvatski predsjednik u parlamentu BiH ispričao za ulogu njegove zemlje u ratu u BiH" te se ocjenjuje da je to do danas najjasnija poruka pomirenja koju je uputio lider jednog od tri naroda koji su sudjelovali u ratu početkom 90-ih godina prošloga stoljeća.

Pročitajte više