Pismo Vijeća franjevačkih zajednica Vladi i Saboru zbog Družbe Adria

Vijeće franjevačkih zajednica Hrvatske i BiH te Franjevački institut za kulturu mira poslali su danas otvoreno pismo Vladi RH, Hrvatskom saboru i ministrici zaštite okoliša Marini Matulović Dropulić, u kojem traže da se javno objelodani čitava Studija utjecaja na okoliš projekta Družba Adria.

Projektom Družbe Adrija planira se doprema nafte iz Rusije naftovodom preko šest država do luke u Omišlju, a kako se ističe u pismu, riječ je o "izvozu visoko-sumpornu rusku naftu preko hrvatskog naftovoda i terminala u Omišlju".

"Iako shvaćamo da pojedini manji dijelovi te Studije mogu zahtijevati diskreciju zbog zaštite sigurnosti građana, tražimo da se osigura pravo građana na informaciju i da se omogući građansku, odnosno neutralnu kontra-ekspertizu, bilo domaću, bilo domaću i europsku", navodi se u pismu, poslanom po završetku godišnjeg savjetovanja Vijeća franjevačkih zajednica, u Splitu od 12. do 14. studenog.

Na godišnjem savjetovanju članovi franjevačkih zajednica razmotrili su dostupne informacije o projektu družbe Adria, zbog, kako se navodi "svoje kršćanske i građanske odgovornosti" te "motivirani franjevačkom osjetljivošću prema svemu stvorenom.

Vijeće franjevačkih zajednica u pismu također traži da se, po pravilima EU i dužnosti poštivanja susjeda, informira i upita za mišljenje i susjedne priobalne jadranske države, jer novi utjecaji tog projekta - balastne vode i (moguće) havarije - mogu i njih pogoditi.

Zbog rizika projekta Družba Adria, navlastito za čitav Jadran, Vijeće franjevačkih zajednica traži da se - nakon što Komisija Ministarstva ocjeni Studiju - organizira i javni uvid u Studiju i u Mišljenje Ministarstva, te široka javna rasprava, a zatim i referendum u svim priobalnim županijama, koji bi odlučio o prihvaćanju ili neprihvaćanju rizika tog projekta.

Vijeće Franjevačkih zajednica smatra da ako Hrvatski sabor ne preuzme odgovornost za prihvaćanje ili neprihvaćanje projekta Družba Adria, onda to pravo i dužnost imaju građani, posebice oni uz jadransku obalu koji žive od Jadranskog mora.

Pozivaju i druge crkvene i građanske ustanove, udruge, javne djelatnike i građane "da se na njima primjeren način bez odgađanja zauzmu za ovu prevažnu stvar".

U otvorenom pismu navode kako su začuđeni što je od Studije utjecaja projekta Družbe Adria na okoliš, koju je naručio i financirao Janaf, objelodanjen samo sažetak i to samo jednog dijela Studije, iako je, kako se tvrdi u pismu, "ministrica zaštite okoliša obećala da će čitava Studija biti objavljena".

U pismu se također tvrdi da je Janaf već počeo izvoditi radove na tom projektu te začuđenost što se "Hrvatski sabor ne izjašnjava o tom projektu, iako je bjelodano, da on mora imati financijskih posljedica za Republiku Hrvatsku".

Jer, kako se navodi, "Janaf je javno poduzeće, a država će morati sudjelovati u saniranju mogućih havarija, a posebno neizbježnih šteta od balastnih voda".

(Hina) pp/xbma ysp

Pročitajte više