Pitali smo Islamsku zajednicu u Hrvatskoj o pokolju muslimana na Novom Zelandu

Foto: EPA/Mešihat Islamske zajednice Hrvatska

DVADESETOSMOGODIŠNJI Brenton Tarrant izveo je pokolj na Novom Zelandu koji je šokirao svijet.

Teško naoružan upao je u dvije džamije u gradu ChristChurch i ubio najmanje 49 ljudi, a brojka bi još mogla rasti. Prije dvije godine sličan napad na muslimansku zajednicu dogodio se u Kanadi. U siječnju 2017. šest osoba poginulo je kad je naoružani napadač otvorio vatru u džamiji u Quebecu tijekom večernje molitve. Islamofobija je u pojedinim dijelovima svijeta van kontrole, smatraju brojni politički komentatori, koji su danas komentirali brutalan pokolj muslimana na Novom Zelandu.

Policija je napad na Novom Zelandu okarakterizirala kao akt terorizma, a kanadski premijer Justin Trudeau je prije dvije godine napad u Quebecu proglasio terorističkim napadom na muslimane.

"Islam se stalno prikazuje kroz sulude i vjerom neopravdane poteze ekstremista"

Razgovarali smo s Nerminom Botonjićem, tajnikom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji nam je komentirao najnoviji napad na muslimane.

Smatra kako islamofobija jača u svijetu te da nije riječ o novom fenomenu.

"Islamska religija se cijelo vrijeme prikazuje kroz sukobe na Bliskom istoku te sulude i vjerom neopravdane poteze određenih ekstremnih skupina koje, pozivajući se na vjeru, zloupotrebljavaju islam. To je sve doprinijelo tome da se događaju ovakvi napadi. Ovo su posljedice cijele priče", smatra Botonjić.

Navodi kako nam je ovo svima poruka da dobro razmislimo, da moramo više voditi računa o svemu, o tome što je islam, a ne ga povezivati s terorizmom.

"Ubiti jednog čovjeka je kao da ubijete sve"

"Mi smo se uvijek ograđivali od pojava terorizma jasno ukazujući da to nije ničim opravdano, pogotovo ne izvorima vjere. Ubiti jednog čovjeka je kao da ubijete sve, to je jasan stav vjere islama, taj ekstremni nauk, ekstremna tumačenja vjere nemaju veze s mozgom. Islamofobija je u određenom porastu u odnosu na prije pojave tzv. Islamske države i terorista, a tome doprinose i mediji. Nekad je potreba medija za senzacijom važnija od toga da se kaže što su pravi izvori terorizma", rekao je Botonjić.

Navodi kako nije sporno izvijestiti o napadima ekstremnih terorističkih skupina koji su strašni bilo kojoj normalnoj osobi, već da problem nastane kad kao zaključak cijelog teksta proizađe da je to opravdano vjerom.

"To svima donosi nesreću, a ponajviše muslimanima. Iskreni sljedbenik islama nikad neće nikome učiniti zlo", rekao je Botonjić za Index.

Pročitajte više