Pitali smo Lanu Barić kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: FAH

LANA Barić rođena je 1979. godine u Splitu. 

Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu diplomirala je glumu 2005. godine u klasi profesora Aleksandra Jevđevića i profesora Senada Bašića. 

Godine 2011. primljena je u angažman u Dramu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Danas je dramska prvakinja HNK.

Napisala je scenarij za film Tereza37, u kojem glumi glavnu ulogu i koji je ljetos na filmskom festivalu u Puli dobio Zlatnu arenu za najbolji film, a Barić nagradu za najbolji scenarij.

“Da sam slučajno izabrala pet autorica - nisam. Izrazito planski, namjerno i s radošću. Naručite, kupite, čitajte. Ja volim što ih imam kod kuće i često ih skidam s police, radujem se što su napisane i što ih imam/o. Knjige još uvijek najviše volim imati u ruci, upravo zato da me, kad buljim u zid u svojoj sobi i svašta mi prolazi kroz glavu, dozovu na nešto što mogu nazvati moj autentični teritorij, odnosno vrate me na neki moj osjećaj za ono što je ispravno i istinito”, objašnjava Lana Barić izbor svojih pet omiljenih knjiga za Index.

The Bell Jar - Sylvia Plath

Jedna od knjiga i autorica kojima se stalno vraćam. Čitat ću ovu knjigu cijeli život.

A Room of One's Own - Virginia Woolf

Isto vrijedi i za Virginiju Woolf i njen feministički klasik. Riječ je o dugom eseju, objavljenom 1929., u kojem Woolf zagovara i simbolički i fizički prostor za spisateljice unutar književne tradicije u kojoj dominiraju muškarci.

Divlje i tvoje - Olja Savičević Ivančević

Knjige koje sam izabrala su me intimno taknule pa sam ih prisvojila. Kad kažem taknule, mislim da su mi  bile bitne za moj mentalni razvoj i za mentalno pozicioniranje mene kao žene, ma koliko ili točno koliko to općenito zvuči. Neke su nove i tek sam ih otkrila, kao npr. Oljina zbirka poezije koja je divna. Olju čitam često, i prozu i poeziju, i mogla sam staviti i Pjevača u noći ili Nasmijati psa.

Your Silence Will Not Protect You - Audre Lorde

Audre Lorde i ja bismo se dobro razumjele da je ona još uvijek tu, žao mi je što  nije, voljela bih da smo mogle sjesti na kavu. Neke naslove imam samo na engleskom, nažalost nisu prevedeni, ili barem ne da ja znam. 

The Ethical Slut - Janet W Hardy and Dossie Easton

Unazad par godina u razgovorima s mojim prijateljicama iz Belgije i Nizozemske, često smo spominjale The Ethical Slut. Ova knjiga je postala neko moje utočište u odnosu na percepciju veze, odnosno intimnih odnosa, pa i općenito odnosa s ljudima. 


 

Pročitajte više