Pitali smo Nikolu Grmoju kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

PREDSJEDNIK saborskog kluba Mosta Nikola Grmoja jedini je opozicijski političar koji se može uvući pod kožu premijera Andreja Plenkovića. Tome smo svjedočili i kada je nedavno poslovično staloženi Plenković u sabornici krenuo u vjerojatni fizički obračun s Grmojom jer ga je iz takta izbacilo prozivanje zbog anemije zbog koje je bio oslobođen služenja vojske.

Grmoja je rođen 1981. godine, završio je studij sociologije i povijesti, u javnosti je postao poznat 2015. kao Mostov glasnogovornik, a od tada je dvaput biran i za zastupnika u hrvatski sabor.

Evo koje su omiljene knjige Nikole Grmoje.

Hobit - J. R. R. Tolkien

Pomalo mi je teško izdvojiti najdražu knjigu iz opusa J. R. R. Tolkiena, no odlučujem se za "Hobita". Iako je knjiga objavljena prije više od šezdeset godina, i dalje je izuzetno aktualna i ništa manje popularna. Tome je pridonijela i relativno nedavna Jacksonova filmska adaptacija. Sva su Tolkienova djela arhetipska, a svojom radnjom svevremenska. Vječna borba između dobra i zla, koja se manifestira kroz razne načine, oblike i prigode, nikada zapravo ne prestaje. Usudio bih se reći da bi se svatko mogao ogledati u liku Bilba Bagginsa, neznatnog hobita kojemu je povjeren težak zadatak, teško breme koje mora iznijeti do kraja, do pobjede u čemu mu najčešće pomaže nevidljiva Providnost. Njegovo putovanje prepuno iznenađenja, životnih iskušenja, odluka koje izravno utječu na njegov život, ali i život zajednice, vrlo se lako može poistovjetiti s našim životima danas. Zašto je Tolkien odabrao neznatno stvorenje koje je izuzetno privrženo vlastitom komoditetu pa čak i materijalnom uživanju da ponese teret koji bi svatko odbio, ne znam, no život nas često iznenadi, zar ne?

Ispovijesti - Aurelije Augustin

Augustinove "Ispovijesti" sam čitao kao student i više puta. Riječ je o autobiografiji velikana crkvene povijesti, sveca i biskupa koji se kroz ovo djelo u potpunosti razotkriva u vidu priznanja vlastite neznatnosti, ograničenosti pa ako hoćete i vlastite prolaznosti.  Premda visoko obrazovan za ono vrijeme, vrsni filozof i govornik u jednom trenutku svoga života uviđa vlastite ispraznosti koje su nekada činile njegov život, bile dio njegove svakodnevice. Uskoro Augustin u spletu raznih životnih odluka, majke koja mu je bila jedini istinski saveznik, doživljava vlastito obraćenje te započinje drukčiji, novi život.

1984. - George Orwell

Vjerujem da ovu knjigu ne treba posebno opisivati, i u današnjem vremenu je više nego aktualna, gotovo proročka. Orwell, pravim imenom Eric Arthur Blair, u knjizi progovara o nepravdi, diktaturi, slobodi govora, nasilju, zlu općenito. Glavni lik Winston Smith zaposlenik je Ministarstva istine koji radi na prepravljanju povijesnih činjenica u skladu s odlukama partije na vlasti koje se svakodnevno mijenjaju. Život u superdržavi Oceaniji odvija se pod budnim okom Velikog Brata i Misaone policije koja je dio Ministarstva ljubavi, a koji putem raznih ekrana nadziru sve i svakoga, zatirući svaku slobodnu misao i drugačije mišljenje (zlomišljenje) u začetku. Glavni junak, naravno, ipak se pobuni protiv takvog sustava... I danas takav sustav imamo na djelu pa tzv. borba protiv lažnih vijesti ide u smjeru gušenja slobode govora.

Pjesme daleke Zemlje - Arthur C. Clarke

Jedno od vjerojatno najljepših djela znanstvene fantastike jednog od ponajboljih autora ovog žanra. Radnja se odvija u dalekoj budućnosti na svijetu koji se zove Thalassa, na kojem živi ljudska zajednica, jedna od mnogih poslanih u kolonizaciju svemira sa Zemlje prije njezina uništenja. U jednom trenutku na Thalassu, na kojoj ljudska zajednica živi u potpuno drugačijem društvenom uređenju, dolazi zemaljski međuzvjezdani brod Magellan s milijun kolonizatora u potrazi za novim domom. Slijedi zanimljiv susret dvije skupine koje vuku porijeklo sa Zemlje, ali koje su na potpuno različitim stupnjevima civilizacije. Clarke je bio fasciniran zvijezdama i međuzvjezdanim putovanjima, razmišljao je izvan kutije, a kako je bio i znanstvenik, izumitelj i istraživač, iz njegovih djela može se puno naučiti. Knjiga "Pjesme daleke Zemlje" čita se još bolje uz glazbu Mikea Oldfielda koji je, nadahnut upravo ovim Clarkeovim djelom, 1994. godine objavio album "The Songs of Distant Earth". Oldfieldova glazba na poseban način nadopunjuje knjigu, dajući maštovitu zvučnu podlogu ovoj zanimljivoj priči.

Arhipelag Gulag - Aleksandar I. Solženjicin

Potresno djelo, Solženjicinovo osobno iskustvo i velika količina kroz desetljeće skupljanih pisama, zabilješki, bivših zatvorenika koji su prošli kroz radne, kažnjeničke logore. Najmračnije strane komunističkog režima, bezumne čistke milijuna ljudi i otkrivanje najtamnije strane ljudske prirode, otkrivaju svu surovost, bezumlje komunističkog režima, a Solženjicin ga razotkriva do srži. Znao sam svojim učenicima na satu povijesti prepričati dio kada se nakon desetominutnog pljeska Staljinu nitko nije usudio prvi prekinuti i sjesti, a kada je to učinio jedan direktor tvornice papira, nakon završetka sastanka je uhićen i poslan u Gulag. Zato su uveli zvono za označavanje kraja pljeska. Podsjetilo me to na nedavni sabor HDZ-a u Ciboni nakon kojega smo danima lamentirali koliko je trajao pljesak Plenkoviću, a koliko drugim gostima.

Pročitajte više