Pitali smo Remi kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Instagram

MIRELA PRISELAC rođena je 1979. godine. Poznatija je pod svojim nadimkom Remi, kao pjevačica i autorica stihova benda Elemental. Remi je pionirka progresivnog urbanog hrvatskog hip hopa, koja se u svojim tekstovima često bavi položajem žena u suvremenom društvu, zbog čega je često bila na meti konzervativaca.

Rado je pristala za Index otkriti svojih pet omiljenih knjiga, no naglašava da  je to "moj top pet u ovom trenutku, a da me pitaš za mjesec dana, vjerojatno bi bila neka skroz deseta selekcija" i dodaje da je "bilo užasno teško odabrati samo pet".

Velika magija - Elizabeth Gilbert

Knjiga koju bi bilo dobro pročitati ako njegujete svoj kreativni duh - bilo da ste kuharica, automehaničar ili slikarica. U svakom zanimanju postoji kreativna strana, kao što i u svakom od nas živi naše ''unutarnje dijete'', vječno zaigrano i radoznalo, a ova knjiga upravo radi na ojačavanju kreativnog duha i zaigranosti. Iznimno mi je bilo zanimljivo kako Gilbertova piše o kreativnom radu s naglaskom na obje riječi sintagme - štoviše, naglašava ''radni'' karakter i njegovanje strukture kao esencijalne faktore stvaralaštva. 

Kapi za oči - Arsen Dedić

Prva Arsenova zbirka pjesama koja mi je dospjela u ruke. Dugo sam se opirala čitanju klasične poezije, osim one obvezatne tijekom studiranja. Ovdje je sjajna selekcija njegove poezije koja savršeno zvuči i u ''papirnatoj'' formi, ali i uglazbljena. Arsena smatram bardom poezije i muzike, inspirativnom osobom od koje vrijedi učiti. Vrlo dobra ''gateway'' zbirka za one koji nisu obožavatelji poezije. 

Umijeće ljubavi - Erich Fromm

Knjiga koja je, vjerujem, inspirirala generacije psihoterapeuta i, u novije vrijeme, lifecoacheva, da ljubav definiraju kao rezultat iscrpnog rada na sebi, vlastitim biheviorističkim uzorcima i analizi ličnosti. Unatoč naslovu, ljubav se kao pojam ovdje uopće ne romantizira - štoviše, prilazi joj se vrlo pragmatično kroz njezine raznorazne vidove.

Tako mrtvi vole - Charles Bukowski

Autor kojeg mlađe generacije poznaju kroz ''boemske'' memove na Instagramu i Facebooku. Ovo je njegova najobimnija zbirka kratkih priča koje su krvave, iskrene, šokantne i prekrasne. Nisam ljubitelj autora koji patos dostižu kroz poticajna sredstva, ali kod Bukowskog to sve djeluje vrlo autentično.

Žene koje trče s vukovima - Clarissa Pinkola Estes

U prekrasnom i filigranski preciznom prijevodu Lare Hölbling Matković, kroz postulate jungovske psihologije, autorica progovara o ženskoj intuiciji, snazi i unutarnjem glasu, ali i današnjoj ulozi žene - koristeći se pričama iz narodne predaje i prispodobama. Prekrasna knjiga koja mi se tek nedavno vratila jer sam je, nakon čitanja, odmah proslijedila dalje prijateljicama. Sve mi imamo svog ''Modrobradog'', htjele mi to priznati ili ne. 

Pročitajte više