Pitali smo Tomislava Ćorića (tć) kojih mu je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv/Index

TOMISLAV Ćorić rođen je 1979. u Metkoviću. Završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu 2003., a na istom fakultetu je magistrirao i doktorirao. Zaposlen je na Ekonomskom fakultetu na Katedri za financije.

Ministar rada i mirovinskog sustava postao je 2016. godine, da bi sljedeće godine preuzeo dužnost ministra zaštite okoliša. Sada je ministar gospodarstva.

“Moram priznati da zbog obveza i nedostatka slobodnog vremena u posljednje vrijeme i manje čitam, a ono što mi „dođe pod ruku“ su tekstovi ili knjige preporučeni od strane moje obitelji ili prijatelja. U nastavku su neki naslovi koji su mi otvorili nove perspektive, silno me razveselili ili jednostavno natjerali da se zamislim... redoslijedom kojim su mi pali na pamet”, objašnjava Ćorić svoj izbor knjiga za Index.

Osmi povjerenik - Renato Baretić

Duhovit, ironičan, životan... u pojedinim trenucima sam želio biti stanovnik Trećića. Nasmijao me do suza uz (nažalost) čitav niz paralela povučenih s našom stvarnošću. Istoimeni film je jednako dobar.

Trilogija Millenium – Stieg Larsson

Svi koji vole napete krimi priče, složit će se – Larsson je ovo napravio izvanredno. Zaista je šteta da nije uspio završiti svoju nakanu da ih napiše deset, ali i ova trilogija pozicionirala ga je, uz Nesboa, na listu ponajboljih svjetskih krimi pripovjedača i mojih favorita. Svakako preporučujem ljubiteljima ovog žanra.

Ciganin, ali najljepši – Kristian Novak

Za sve koji vole beletristiku vjerujem da je ovo jedan od najljepših hrvatskih suvremenih romana. Djelo koje me se snažno dojmilo. Novak nam je na svoj način dao do znanja koliku nepravdu nosi svijet u kojem živimo.

Pogled jednog čovjeka na svijet – Lee Kuan Yew

Geopolitička pitanja i teme nikad nisu bili više in. Ovo je pomalo pogled unazad - ali da bismo znali kud idemo, potrebno je često osvrnuti se u retrovizor. Kuan Yew je osoba čija retrospekcija nudi iznimno edukativan sadržaj. Knjigu mi je nedavno preporučio prijatelj - siguran sam da mi je suptilno htio dati do znanja kako to izgleda kad se spoje državničko vizionarstvo i politička mudrost.

Život i smrt uz svetu rijeku – Jasen Boko

Ovo je načelno putopis, ali zapravo puno više od toga. Prekrasna knjiga ispričana pogledom čovjeka koji je zaljubljen u Indiju. I život, bar mi se tako čini?! Knjigu sam dobio na poklon od prijateljice nakon mojeg prošlogodišnjeg putovanja u Indiju. Uspjela je učvrstiti me u ideji da se tamo opet vratim.

Pročitajte više