Pitali smo Vernesu Smolčić kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv

VERNESA Smolčić je izvanredna profesorica na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i jedna od najpoznatijih hrvatskih astrofizičarki koja ima i zavidnu znanstvenu reputaciju izvan naših granica.

Tako je, primjerice, uspjela pribaviti milijun i pol eura za projekt “Istraživanje rasta zvjezdane mase i mase supermasivnih crnih rupa u galaksijama kroz kozmičko vrijeme: Utiranje puta za sljedeću generaciju pregleda neba”. 

Vernesa Smolčić je 2014. proglašena Zagrepčankom godine, a ovo je njenih pet omiljenih knjiga.

Mali princ  Antoine de Saint-Exupéry

Što god tko rekao, Mali princ je klasik, čisti evergreen, pun mudrosti za velike i male. Knjiga me se dojmila još dok sam bila dijete, a kad je čitam sada, kao odrasla, svaki put uronim u neku njezinu novu dubinu koje prije nisam bila svjesna.

Umijeće ratovanja  Sun Tzu

Knjiga je to puna taktičkih, sažetih mudrosti koje se mogu prenijeti na sve vidove života. Neke od njih duboko su mi se urezale u pamćenje (i stavove!).

Siddhartha  Herman Hesse

Priča o Siddharthi i njegovoj potrazi za samoostvarenjem, uz mnogo obrata na njegovu životnom putu, za mene je jedna od najljepših priča ikada napisanih. A u ljepoti Hesseovih rečenica jednostavno se izgubim.

Kronika najavljene smrti  Gabriel Garcia Márquez

Ovaj sam kratki roman pročitala u jednom dahu u ranim dvadesetima i kroz njega se zaljubila u Márquezovo pisanje. Nakon tog romana bacila sam se na čitanje gotovo cijeloga Márquezova opusa, a i danas mi je on jedan od najdražih pisaca.

Gonič zmajeva  Khaled Hosseini

Ne znam ni sama koliko sam suza isplakala čitajući ovu knjigu koja priča prekrasnu priču o jednom antijunaku koji je ipak uspio skupiti hrabrosti da postupi ispravno – barem jednom u životu. Priča tako lijepo teče da mi je Goniča zmajeva, u izvrsnom prijevodu Marka Kovačića, bilo teško ispustiti iz ruku, a u sjećanje mi se urezalo i nekoliko prekrasnih citata:

”… postoji samo jedan grijeh, jedan jedini, a to je krađa. Svaki drugi grijeh je inačica krađe … Kad nekoga ubiješ, ukrao si mu život … Uskratio si njegovoj ženi pravo na muža, njegovu djecu lišio oca. Kad slažeš, otmeš nekome pravo na istinu. Kad varaš, kradeš pravo na poštenje …”

”Tako je to kod ljudi koji misle sve što kažu. Misle da to čine i drugi.” 

Pročitajte više