Pitali smo Vesnu Škare-Ožbolt kojih joj je pet omiljenih knjiga

Foto: Privatni arhiv

VESNA Škare-Ožbolt rođena je u Osijeku 1961. godine.

Završila je Pravni fakultet u Zagrebu, devedesetih je bila bliska suradnica predsjednika Franje Tuđmana, kasnije liderica stranke Demokratski centar i ministrica pravosuđa. Danas je odvjetnica i politička komentatorica.

“Kad biram knjigu, biram naslove za koje vjerujem da su po mom interesu. Ne opterećujem se najpopularnijim naslovima i onime što drugi čitaju. Znam u kojim žanrovima uživam i njih se držim. To su u pravilu - povijest i politika, pustolovni romani i filozofske teme. Volim čitati. Najviše čitam u vrijeme vikenda, praznika i ljeta.Tako je to cijeli moj život. U djetinjstvu mi je slikovnica bila draža od lutke. Moja dva omiljena pisca u osnovnoj školi bila su Karl May i Alexandre Dumas. Komplet od 8 knjiga Karla Maya čitala sam i po nekoliko puta i znala sam potpuno uroniti u pustolovine likova iz njegovih romana. U višim razredima pročitala sam 12 romana Alexandrea Dumasa i posebno bih izdvojila roman Grof Monte Kristo”, objašnjava Škare-Ožbolt izbor svojih pet omiljenih knjiga za Index.

Grof Monte Cristo - Alexandre Dumas

Radnja djela odvija se u Napoleonovo vrijeme, kad su ljudi bili podijeljeni između onih koji su podržavali Napoleona, a zvani su bonapartisti, i onih koji su se tome žestoko protivili od 1815. do 1844. godine. Glavni lik djela je Edmond Dantes, iskren i pošten mladić koji vjeruje u dobrotu ljudi, sve dok nije nepravedno optužen i zatvoren zbog navodnih političkih djelovanja. Zatvor ga tijekom mnogih godina mijenja. Njegov je cilj preživjeti, vratiti se i ispraviti nepravdu i očitati lekciju onima koji su mu učinili zlo. Ta knjiga me oduševila jer ima u sebi puno poruka, možeš biti žrtva spletki i nepravdi, možeš biti u bezizlaznim situacijama, ali ako si čvrst i stabilan, sve možeš preokrenuti.

Godina opasnog sanjanja - Slavoj Žižek

Volim Žižekov stil pisanja o aktualnim događajima i filozofski pogled na budućnost. Godina 2011. je bila godina opasnog življenja. Svijet je bio preplavljen ne samo različitim vrstama prosvjeda, od New Yorka preko Kaira do Londona i Atene, već i opskurnim destruktivnim fantazijama rasističkih populista od Mađarske i Arizone, sve do masovnog ubojice Andersa Breivika. Nezadovoljstvo i dalje tinja, bijes je sve veći, a novi se revolti množe. Zašto? Zato što događaji iz 2011. daju obrise nove političke ere. Premda nisu uvijek prepoznatljivi ili određeni, to su fragmenti jedne utopijske budućnosti prisutni u sadašnjosti. Godina opasnog sanjanja najpoznatijeg filozofa svijeta kroz poznati Žižekov stil - to je priručnik za “opasna vremena” koja su pred nama.

Iza vatikanskih zidina - Inoslav Bešker

Naš najpoznatiji novinar, komentator iz Rima i Vatikana, u ovoj knjizi opisuje na duhovit način politiku, poslove, financije i običaje Vatikana. S osjećajem za zabavne i bizarne detalje, ovo štivo duhovno-povijesnog karaktera iznimno je zanimljivo.

Tri zime - Tena Štivičić

Tri zime je univerzalna priča o ženskim sudbama, inspirirana obiteljskom poviješću, krležijansko-bergmanovski-almodovarovskog tipa s elementima Zagorke, ispisana rukopisom jedne mlađe žene, o ženama, koje čine većinu članova obitelji. Presjek hrvatskog društva u prošlih sto godina od partizana do novih vlasnika današnjih dana, drskih tajkuna koji negiraju svaku tradiciju, misle da sve mogu i hladnokrvno režu stoljetni bršljan uz kuću.

Parižanke - Marius Gabriel

Pariz 1940. je okupiran grad – stari i slavni hotel Ritz, voljen među pariškim građanima, sada prepun razmetnih vojnika. Posao sobarice u elitnom hotelu za Amerikanku Oliviju znači skrivanje svoje nacionalnosti, no kada se u hotel useli čovjek koji slovi kao Hitlerova desna ruka i uzme je za svoju ljubimicu, Olivia odluči svoj položaj iskoristiti kako bi pomogla Pokretu otpora – i pribliava se Jacku, svom doušniku. U hotelu slavna će dizajnerica Coco Chanel u novom režimu prepoznati potencijal za vlastitu dobrobit, dok će Arletty, jedna od najpoznatijih francuskih glumica, šokirati Francusku – i samu sebe – upuštajući se u zabranjenu vezu. Pravo ljetno štivo.


 

Pročitajte više