Nakon fijaska HDZ-a nazvali smo Vicu. "Treba nešto mijenjati, ovo nema smisla"

Foto: Ivo Cagalj/Pixsell

VICE MIHANOVIĆ, predsjednik splitskog HDZ-a, javio nam se jutro nakon poraza nezavisnog, a stranačkog gradonačelničkog kandidata Zorana Đogaša.

Porazio ga je Puljak na tek završenim prijevremenim izborima u Splitu, baš kao i Mihanovića prošle godine. Na početku, zanimalo nas je što se događa u splitskom ogranku vladajuće partije dan nakon najnovijeg poraza.

Ništa se još ne događa, idemo još malo pa ćemo se sastat i tako. Još ništa, ništa vam nemam novo kazat u odnosu na ono od sinoć, govori nam Mihanović.

Jeste li planirali dati ostavku?

Pa to ćemo vidjeti, razgovarat ćemo. Ja planiram napraviti ono što je dobro za stranku kao što sam nastojao raditi i ovih godinu i pol dana.

Jeste li bliži davanju ostavke ili ne?

Ne bih sad paušalno odgovara. Dajte, dozvolite da sjednemo, mi ćemo sjest u stranci, proanalizirati, ja ću napraviti ono što je dobro za stranku. Dakle, ono što mogu kazat: ušao sam u ovu priču otvorena srca u okolnostima kad, kako da kažem, biram riječi, nije bilo lako se odlučiti na taj korak, ali sa željom da pomognem stranci i gradu u kojem živim, jer sam cijelo vrijeme komunicirao da me zanima isključivo Split i splitska politika. Nastojao sam to raditi najbolje što sam znao, na neki način, nisam se služio ni teškim riječima, nisam nikoga vrijeđao i ono što je po meni bitno je ostat dostojanstven, kako u pobjedi, pogotovo u porazu i tako mislim nastavit i dalje, sve moje odluke će ići u smjeru kad zajedno sjednem s kolegicama i kolegama, da napravim ono što je dobro za stranku.

Je li itko od vas tražio ostavku?

Nije nitko. Nitko nije, sigurno nije nitko, jer bi bilo neozbiljno da sad na brzinu donosimo odluke. Sjest ćemo, izbori su gotovi, imamo dovoljno vremena, valjda se neće Ivica u ovo kratko vrijeme opet posvađat da nam da vremena da donesemo odluku.

Što je, po vašem mišljenju, utjecalo na ovaj rezultat?

A teško mi je to kazat. Mislim, prošlo je koliko... deset sati, jedanaest, dvanaest od izbora, tako da mi je teško, ne bih donosio ocjenu tako na brzinu.

Dobro, nakon prvog kruga su bili jasni trendovi.

Ne, apsolutno su jasni, rezultat govori o tim trendovima, ja se apsolutno slažem i ja osobno smatram da treba nešto mijenjati, jer ovo nema smisla. Apsolutno su jasni trendovi, jasni su trendovi u smislu da ono što je bila neka dosadašnja praksa da HDZ ili velike stranke, velike organizacije, imaju svoju glasačku mašineriju, mislim da se više na taj način ne može funkcionirati, jer mediji su toliko dostupni, toliko brzi, toliko brzo idu informacije da i ljudi imaju toliko dostupne informacije da svak stvara svoje mišljenje i svoj sud o svemu, pa tako i o politici. Tu politika i sve stranke velike trebaju naći načina i odgovor za to.

Ovo što se dogodilo, evo konkretno sa SDP-om, oni očito nisu našli načina. HDZ još uvijek nije dozvolio da nekakve sve te okolnosti, vanjske i unutarnje, kojih svugdje ima, u svakoj obitelji, pa tako i u političkoj organizaciji, nije dozvolio da dođemo do te razine da se sami međusobno bavimo više sobom, nego onim što nam je posao kao političarima.

I moj cilj je da splitski HDZ izađe iz ove priče na taj način, dakle, da se ne bavimo puno sobom, već da se bavimo na koji način ćemo djelovat prema vani i ja ću kao trenutni predsjednik apsolutno dat podršku tom smjeru, neću biti niti malo otežavajući čimbenik, element u cijeloj ovoj situaciji.

Rekli ste da nešto treba mijenjati, je li to...

E, ma nemojte, dobro je, Vladimire, ja mislim da sam vam dovoljno dao materijala da napišete članak...

Jeste li se čuli s premijerom?

Ne, nisam se čuo s premijerom, mislim se čuti danas, pa ćemo proanalizirati. Ima on i svog posla. Kao što sam kazao, nema sad nikakve priše, samo je bitno da se Ivica sad na brzinu ne posvadi, a mi ćemo radit svoj posao.

Svak nek radi svoj posao, narod u principu ima vlast koju zaslužuje, građani Splita su rekli kakvu žele vlast, a nama je posao u HDZ-u da se bavimo svojim unutarstranačkim pitanjima, a ja nisam ni do sada to radio preko medija, ni bio anonimni visoki izvor ni vama ni vašim kolegama. Intencija mi je da se HDZ-ovim stvarima bavim unutar HDZ-a.

I zadnje pitanje: onaj ispravak doktorata, u kojoj je fazi?

Kako vi mislite na mene i kad su mi skroz misli u drugom smjeru, hvala vam, Vladimire. Ide to odličnim smjerom tako da vas moram razveselit, ide odličnim smjerom i odličnom dinamikom.

Kad bi mogao biti gotov? Sad je srpanj.

A nemojte me još o rokovima. Vidjet ćemo, zadnji put smo zaključili da sam u roku, pa mi je cilj i da ostane tako.

Tu smo Mihanovića podsjetili da roka nema, on nam je preporučio da se opustimo, ponudio i neki vic, zatreba li, mi smo zamolili samo da ne bude o Livnjacima sa srednjom školom, on je dodao da je to bila sitnica u odnosu na ono što smo pisali o njemu. I tako smo se pozdravili u veselom duhu.

Već mjesecima čekamo na Vicin ispravak doktorata

Ako nekome nije jasan zadnji dio teksta, Index je lani otkrio da u Mihanovićevoj doktorskoj disertaciji obranjenoj na osječkom Ekonomskom fakultetu ima dosta dijelova preuzetih iz tuđih radova bez propisane oznake citata, ali i potpunih nesuvislosti te besmislica. Nakon podužeg izvrdavanja, Sveučilište u Osijeku formiralo je većinski HDZ-ovsko stručno povjerenstvo koje je uspjelo istodobno zaključiti da je Mihanovićev rad u redu, ali i da ima propusta pa da treba izraditi ispravak. I, evo, već mjesecima čekamo da ga Mihanović izradi.

A jednom je prigodom Mihanović zapazio kako njegov znanstveni rad ne može analizirati netko sa srednjom školom završenom u Livnu. Eto, sad i to znate ako niste znali.

Pročitajte više