Plagijatora promovirali u redovnog profesora splitskog Pravnog fakulteta!

NOVI SLUČAJ prepisivačine na splitskom Pravnom fakultetu! Profesor Damir Aviani prepisao je udžbenik Prekršajno pravo pokojnog profesora Ive Borkovića, priznao plagiranje, no unatoč tome prošao je bez sankcije i postupka, a danas ga je Matični odbor Agencije za znanost promovirao iz izvanrednog u redovnog profesora splitskog Pravnog fakulteta. Učinili su to iako su bili upoznati s plagiranjem knjige profesora Borkovića!

"Počinio sam greške, ne opravdava me što nisam imao zlu namjeru..."

Da je Aviani prepisivao otkrilo se lani kad je aplicirao na natječaj i kao svoj naveo tuđi rad. Sramotu je otkrila udovica pokojnog profesora Borkovića. Od Borisa Buklijaša, dekana Pravnog fakulteta zatražila je očitovanje i da se plagijat povuče iz prodaje.

Aviani se očitovao dekanu i u potpunosti preuzeo odgovornost. "Na knjizi sam naveden kao autor, a jedino bi bilo primjereno navesti da sam samo pripremio dio knjige profesora Borkovića. Morao sam tražiti suglasnost gospođe Borković, ali sam to propustio napraviti. Nemam opravdanja. Da sam uopće razmišljao ne bih sebe naveo kao autora, nego samo priređivača. Počinio sam greške. Ne opravdava me što nisam imao zlu namjeru. Ljutnja gospođe Borković opravdana je. Zbog svih tih nepotrebnih grešaka prihvaćam svaku zasluženu sankciju" napisao je Aviani u očitovanju dekanu Buklijašu.

Lani poništili natječaj dok se bura ne smiri

Stručno povjerenstvo dalo mu je zeleno svjetlo, no stvar je lani zapela na Matičnom odboru i predsjednici profesorici Dubravki Hrabar. Do Odbora je, naime, stiglo Avianijevo priznanje pa je predmet brzinski vraćen natrag u Split.

Pravni fakultet je poništio natječaj, no samo zakratko, dok se bura malo ne stiša. Aviani je dogodine ponovno ušao u igru. Opet prolazi na povjerenstvu, a Matični odbor pod predsjedanjem profesora Berislava Pavišića s taman potrebnih šest glasova omogućava mu toliko željenu promociju.

Novi članovi Odbora upoznati su sa aferom oko plagijata, neki su bili i protiv Avianija, no za njegov prolaz žučno se založio kolega s fakulteta profesor Dragan Bolanča, prorektor splitskog Sveučilišta.

Aviani se na natječaju ove godine nije pohvalio inkriminiranom prepisivačinom, ali je zato među radove uvrstio neke koje su pojedini članovi Odbora našli spornim. Primjerice, knjiga koja nije objavljena, već se može pogledati na web stranicama fakulteta...

Dekan Buklijaš: Nisam imao dokaza za pokretanje postupka, knjiga i priznanje nisu dostatni

Tražili smo Avianija, nije ga danas bilo na fakultetu. Zato nam se javio dekan Buklijaš. Slučaj nije htio uopće komentirati?! "Tu se radi o privatnosti. Najbolje bi se bilo obratiti profesoru Avianiju i gospođi Borković. Radilo se zapravo o malom nesporazumu, koji je sad riješen. To je najbolje za sve, taj slučaj nije trebalo potencirati" kaže Buklijaš.

Pitali smo ga i zašto nije pokrenuo nikakav postupak, ni stegovni, a ni kazneni, jer se u Avianijevom postupanju ostvaruju i obilježja kaznenog djela nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača.

"Nije bilo dokaza" rezolutan je bio dekan Buklijaš. "Pa imate Avianijevo priznanje?" pokušali smo ponuditi argument. "U današnjim visokim pravnim standardima verbalni dokaz nije dovoljan. Priznanje je možda dano u posebnom emocionalnom stanju i pod pritiskom..." počeo je nabrajati Buklijaš, zaboravivši da je prepisana knjiga materijalni dokaz. Dijalog nije imao smisla. Na kraju nam je zaklopio slušalicu usred razgovora. I nije neka akademska razina. 

Pokušali smo dobiti komentar i rektora Sveučilišta u Splitu profesora Ivana Pavića. Iz njegovog ureda javili su nam da on ništa ne bi, nego da će prorektor Bolanča, koji je na putu i bit će sutra dostupan. Nisu bili do kraja konkretni pa objasnili da je prorektor zapravo danas štitio interese inkriminiranog profesora na Matičnom odboru.

Đapića i Kandarea za prepisivačinu rastrgali, a profesora Avianija unaprijedili?!

S obzirom da je Pravni fakultet u Splitu prije koju godinu bio svjedok nemile afere s prepisivačinom nesuđenog magistra Ante Đapića, kojeg su s mentorom i stranačkim kolegom Borisom Kandareom doveli do suda i (očekivane) zastare, bilo je svakako interesantno o svemu čuti i mišljenje predsjednika Matičnog odbora Berislava Pavišića, inače uglednog stručnjaka za kazneno pravo, koji je, kako doznajemo, glasao za Avianija. Nismo bili te sreće. Javila se asistentica, obećala da će se profesor javiti, ali bio je valjda previše zauzet obavezama na Odboru.

Đapića i Kandarea su rastrgali, a protiv Avianija nema ni stegovnog postupka. Štoviše, unaprijeđen je unatoč priznanju da je prepisao tuđi udžbenik. I nitko od svih silnih pravnih stručnjaka u svemu tome ne vidi apsolutno nikakav problem?

Pročitajte više