Planetoid Sedna - najudaljenije poznato tijelo u našem Sunčevom sustavu

PLANETOID Sedna udaljen je više od 12 milijardi kilometara od Zemlje i smatra se najudaljenijim poznatim tijelom u našem Sunčevu sustavu.

Njegov je promjer između 1.280 i 1.760 kilometara, ili oko tri četvrtine veličine Plutona. Planetoid Sedna, nazvan po eskimskoj božici, majci morskih životinja na Arktiku, nalazi se više od tri puta dalje od Sunca nego Pluton.

"Sunce izgleda tako malo s te udaljenosti da ga možete potpuno pokriti glavom pribadače", izjavio je Mike Brown, astronom s Kalifornijskog instituta za tehnologiju koji je predvodio ekipu koja je otkrila Sednu.

Sedna je najveće otkriveno tijelo koje se okreće oko Sunca nakon otkrića Plutona, devetog planeta, 1930. godine. Vjeruje se da bi objekt mogao biti veći i od Quarora, planetoida za koji se do sada smatralo da je najveći, a otkrili su ga isti znanstvenici 2002.

Brown i njegovi kolege procijenili su da temperatura na Sedni nikad ne premašuje 240 stupnjeva ispod ništice, što onda znači da je to najhladnije poznato tijelo u Sunčevu sustavu.

Sedna se kreće visoko eliptičnom putanjom oko Sunca i treba joj 10.500 godina da bi završila krug.

Brown, Chad Trujillo iz opservatorija na Havajima i David Rabinowitz sa Sveučilišta Yale otrili su Sednu 14. studenoga 2003.

Pročitajte više