Planinar na Novom Zelandu preživio pad sa 600 metara

Ilustracija: Profimedia

PLANINAR na Novom Zelandu "čudom" je preživio pad s visine od 600 metara sa samo manjim ozljedama nakon što se survao niz planinu. Policija je objavila da je muškarac pao s planine Taranaki na Sjevernom otoku i da ga je spasilo proljetno vrijeme koje je omekšalo led pa je sletio u snijeg, piše BBC.

Dodali su kako planinar ima izuzetnu sreću što je živ. Penjač je bio dio grupe koja se u subotu penjala na planinu Taranaki kada je pao s vrha oko podneva. "Gledajući kako njihov kolega penjač klizi niz planinu i izvan vidokruga, drugi član grupe se spustio kako bi ga pokušao locirati", priopćila je policija. 

"Jedna pogreška može biti katastrofalna"

Planina Taranaki slovi kao jedna od najsmrtonosnijih planina na Novom Zelandu, prema tamošnjem Vijeću za sigurnost na planinama. 2021. godine dva su planinara poginula u padu s istog mjesta s kojeg se ovog vikend survao planinar. Taranaki je uspavani vulkan koji se nalazi u relativnoj izolaciji na zapadnoj obali Sjevernog otoka. 

"Njegova izoliranost od drugih planina, blizina obale i geografski položaj uzrokuju neke od najbrže promjenjivih i najnepovoljnijih vremenskih uvjeta koji se mogu naći na Novom Zelandu. Vrijeme, u kombinaciji sa složenim i neravnim terenom, stvara vrlo jedinstven okoliš. Jedna pogreška može biti katastrofalna", poručili su iz Vijeća za sigurnost na planinama.

Pročitajte više