plaški: proslavljena 60. godišnjica ZAVNOH-a

U Plaškom je danas, pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora i u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i općine Plaškog, proslavljena 60. godišnjica Drugog zasjedanja ZAVNOHa, koje je održano od 12. do 14. listopada 1943. godine. L

Vijence su podno spomen-poprsja predsjednika ZAVNOH-a Vladimira Nazora položili izaslanici predsjednika Republike Igor Dekanić i Petar Stipetić, te u ime Hrvatskoga sabora Zdenko Haramija.

Na spomen-kosturnicu žrtava fašizma u spomen-parku NOB-u u Plaškom vijence su položile udruge antifašista Karlovačke županije, Rijeke i Pule, zatim Metlike i Črnomlja iz Slovenije, te Unsko-sanskog kantona u BiH.

Akademik Petar Strčić rekao je da se u posljednjih nekoliko godina zaboravlja da je ZAVNOH reprezentant obnovljene Republike Hrvatske, a ne NDH. "Znanstvenici su na temelju činjenica utvrdili da od 12 izvorišnih osnovica hrvatske državnosti najvažnije mjesto ima upravo ZAVNOH kao preteča Republike Hrvatske", rekao je.

Zdenko Haramija, izaslanik predsjednika Sabora Zlatka Tomčića, podsjetio je da je ZAVNOH-u na IV. zasjedanju u Zagrebu ime promijenjeno u Narodni sabor Hrvatske. "ZAVNOH je formalno i stvarno pravi prethodnik današnjega Hrvatskog sabora, a zbog svojih povijesnih odluka o pripojenju Istre, Rijeke, Zadra, otoka i drugih hrvatskih krajeva, utemeljitelj je i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske", istaknuo je Haramija.

Predsjednikov izaslanik Igor Dekanić rekao je da je ZAVNOH izvorište ustavno-pravnog poretka, ali i više od toga. Hrvatska je u Drugome svjetskom ratu znatno pridonijela borbi protiv fašizma, a "antifašizam je ujedinio Europu i mnoge druge zemlje u veliku antifašističku koaliciju, na čijim je temeljima stvoren UN i ujedinjena suvremena Europa, čiji politički izraz je današnja Europska unija", istaknuo je Dekanić.

Poprsje Vladimira Nazora, prvog predsjednika ZAVNOH-a, jučer je, unatoč protivljenju Hrvata naseljenih iz BiH, postavljeno na postolje s kojega je uklonjeno u doba srpske okupacije, a pronađeno je i restaurirano nakon Oluje.

U međuvremenu su Hrvati naseljeni iz BiH postolje na kojem je bilo poprsje oslikali hrvatskim grbom i na njemu ispisali stihove Lijepe naše, te su na njega za blagdane polagali vijence.

Zato su se protivili da se preko hrvatskoga grba postave mramorne ploče i prekriju ga, što je ipak uz pomoć policijskih snaga jučer učinjeno.

Danas izgreda nije bilo, ali na svečanu sjednicu nisu došla šestorica oporbenih vijećnika iako su bili pozvani (trojica HDZ-ovih, dvojica HSP-ovih i jedan HSS-ov). SDP-ov oporbeni vijećnik se odazvao, a svih osam ostalih vijećnika predstavnici su Samostalne srpske demokratske stranke (SSDS).

(Hina) vhor ln

Pročitajte više