Platili ste zdravi raženi kruh? Vjerojatno ste pojeli bijeli s dodatkom nezdravih aditiva!

DRŽAVNI inspektori u prošloj su godini u kontroli kakvoće kruha u 989 pekarni otkrili čak 383 prekršaja. Inspektori su otkrili kako pekari u kruh dodaju aditive te miješaju jeftinija i skuplja brašna, te građanima prodaju ražene i graham kruhove po visokim cijenama, iako su napravljeni od jeftine sirovine, piše Jutarnji list.

Često se kao raženi kruh prodaje bijeli s dodatkom aditiva za tamnjene, tzv. negropanom. Osim sastava kruha, upitna je i težina jer aditivi vizualno napuhuju kruh.

Znači, 8-9 kuna plaćamo kruh od običnog bijelog brašna s dodacima aditiva koji nisu zdravi, i još uz to pod kilu kruha dobivamo kruh manje težine.

Osim negropana u kruh se dodaju aditivi ireksol i tigris. Aditivi mogu imati negativne posljedice tijekom dugotrajnog korištenja, liječnici upozoravaju na pojačanu sklonost alergijama.

Državni inspektori otkrili su, piše Jutarnji list, kako pekare varaju potrošače, krivo deklarirajući proizvode, te jeftine proizvode prodaju po višim cijenama.

Glasnogovornik udruge Potrošač izjavio je kako je dodavanje aditiva direktno kršenje prava potrošača da zna što kupuje, te je ponovio zaključak liječnika da unošenje previše aditiva može razviti alergije.

Kako su sankcionirane pekare, nije poznato.

Pročitajte više