Plaža u Kaliforniji vraćena crncima nakon sto godina, sada vrijedi 20 milijuna dolara

Screenshot: NBC News

VLASTI Los Angelesa su nakon skoro sto godina vratile dio plaže na odličnoj poziciji pravim vlasnicima crne boje kože.

Bruce's Beach kupljena je 1912. kako bi se stvorilo odmaralište na plaži za crnce u vrijeme rasne segregacije u južnoj Kaliforniji. No s obzirom na to da se nalazila na poželjnoj poziciji u gradu Manhattan Beach, lokalno vijeće je ovu plažu preuzelo 1924. godine. 

U utorak su dužnosnici Los Angelesa izglasali povratak zemlje obitelji. Willa i Charles Bruce kupili su 1912. godine dvije parcele za 1225 dolara. Plaža je sada vrijedna 20 milijuna dolara.

"Ja sam vlasnica ovog zemljišta i zadržat ću ga"

"Gdje god smo pokušali kupiti zemljište za odmaralište, odbili su nas, ali ja sam vlasnica ovog zemljišta i zadržat ću ga", rekla je tada Willa novinarima.

"Tijekom sljedećeg desetljeća plaža Bruce's Beach postala je odmaralište za Amerikance crne boje kože koji su tamo dolazili iz cijele južne Kalifornije", rekao je glasnogovornik obitelji Duane Shepard prošle godine za BBC.

No lokalna policijska uprava postavila je znakove koji ograničavaju parkiranje na 10 minuta, a drugi lokalni zemljoposjednik postavio je znakove zabrane prolaska tjerajući tako posjetitelje da hodaju oko 800 metara kako bi došli do vode.

Kada te mjere nisu uspjele odvratiti posjetitelje, lokalne vlasti zaplijenile su zemljište prema eminentnim zakonima putem kojih je vlada mogla nasilno preuzeti zemljište potrebno za ceste i druge javne zgrade.

Sada vrijedi 20 milijuna dolara

Dužnosnici su tvrdili da planiraju izgraditi park. To se dogodilo tek mnogo desetljeća kasnije, a područje je u međuvremenu ostalo prazno.

U utorak je prihvaćen prijedlog za povrat zemljišta. Povratak je rezultat dugotrajne kampanje i teškog procesa. Na plaži se godinama nalazi spomen-ploča Willi i Charlesu, a državno zakonodavstvo moralo je donijeti zakon koji je omogućio povratak imovine.

Sada će grad unajmljivati zemljište od obitelji za 413.000 dolara godišnje, uz klauzulu koja dopušta buduću kupnju zemljišta za do 20 milijuna dolara.

"Nikada nismo mislili da će osvanuti ovaj dan. No ovo je gorko-slatka pobjeda. To ih je financijski uništilo, uništilo je njihove snove. Volio bih da su sada ovdje da mogu vidjeti što se na kraju dogodilo", rekao je Anthony Bruce, prapraunuk Wille i Charlesa.

Pročitajte više