Plenković: Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene su najveća

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Klimatske promjene najveći su izazov od svih kriza s kojima se suočavamo, objavio je premijer Andrej Plenković na početku klimatske konferencije COP28, koja se održava u Dubaiju. 

"Od svih kriza s kojima se suočavamo, klimatske promjene najveći su izazov za čovječanstvo", napisao je premijer na platformi X na kraju godine koju su znanstvenici proglasili najtoplijom od početka mjerenja i u kojoj je svijet pogodio niz prirodnih katastrofa. 

"Snažnija međunarodna suradnja nema alternativu. Na UN-ovoj konferenciji o klimi u Dubaiju Hrvatska se zalaže za ubrzanje zelene tranzicije i smanjenje emisija ugljikovog dioksida", dodao je Plenković, s kojim je u Emirate stigao i ministar gospodarstva Davor Filipović. 

Očekuje se da će premijer na konferenciji, koju se smatra i najvećim političkim skupom na svijetu, održati niz bilateralnih sastanaka. Danas će sudjelovati na događaju na visokoj razini o pitanju klimatske adaptacije, a svoje obraćanje održat će dan kasnije. 

Dubai je izgrađen na prihodima od nafte

Skup Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama održava se 28. put, ove godine na prostoru Svjetske izložbe (EXPO) koji se prostire na tridesetak nogometnih igrališta. U Dubai, grad izgrađen na prihodima od nafte, stiglo je više od 80 tisuća delegata, političara, predstavnika poslovnog svijeta, novinara, stručnjaka, ekonomista i ekologa. 

U UAE-u će se prvi put govoriti o dosadašnjem napretku svijeta u postizanju zacrtanih ciljeva iz Pariza 2015. godine. U francuskoj prijestolnici odlučeno je da će se ograničiti globalno zagrijavanje na ispod dva Celzijeva stupnja.

Ključna stvar je - novac

Tehničko izvješće objavljeno u rujnu zaključilo je da je svijet daleko od zacrtanog i da je mnogo "više potrebno na svim frontama". 

Kao i uvijek, u središtu rasprava bit će novac. Bogate zemlje obvezale su se na financijsku pomoć državama u razvoju kako bi im pomogle u nošenju s posljedicama klimatskih promjena te u tranziciji, no to obećanje zasad nije ispunjeno niti je dogovoreno tko bi trebao plaćati i koliko. 

Zemlje su podijeljene oko toga treba li prioritet biti napuštanje nafte i plina ili jačanje tehnologija za "hvatanje" ugljikovog dioksida iz atmosfere. Međunarodna agencija za energetiku uoči konferencije upozorila je da je ta tehnologija daleko od plauzibilne i da je iluzija da ona može spasiti klimu. 

Pročitajte više