Plenković dao izjavu: Nove stroge mjere će trajati do prije Božića

Foto: Pixsell

U PAUZI sjednice sabora u kojoj se raspravljalo o oporbenom zahtjevu za opoziv ministra gospodarstva Tomislava Ćorića planirana je Plenkovićeva izjava medijima u saboru. 

Očekuje se da će, između ostalog, govoriti i o novim, strogim mjerama koje će vlada predstaviti na sutrašnjoj sjednici. 

TEKSTUALNI PRIJENOS

"Sutra ćemo govoriti o mjerama. Ministar Božinović trenutno ima konzultacije sa županima, sutra ćemo objaviti mjere", rekao je Plenković.

"Mjere će trajati do pred Božić. To nije tako daleko. Ako bude epidemiološki potrebno, mogu trajati i dulje", kazao je.

Na pitanje o tome zatvaraju li se kafići ili ne, nije htio odgovoriti. Na pitanje o tome hoće li se obeštetiti ugostitelje ako ih se zatvori rekao je: "Pokazali smo kroz cijelu krizu da vodimo računa o poduzetništvu. Naći ćemo i nastojimo naći rješenja", kazao je. Na pitanje ima li država novaca za to, odgovara: "Imat će".

Nije htio reći ni hoće li se zatvoriti kina. 

Nije htio reći ništa detaljnije, tek je ponovio da će se o svemu govoriti sutra. 

"Neki roditelji nisu htjeli cjepiti djecu ni na ospice, sada imamo novi virus. Bit će dosta onih koji će to preispitivati. Razmotrit ćemo obvezno cjepljenje. Nemam ništa osobno protiv cjepiva, ali pratim reakcije u javnosti"; rekao je Plenković.

Komentirao je to da se stroće mjere uvode iako još nije prošlo ni tjedan dana otkad su uvedene nove mjere.

"Cijelo vrijeme razmatramo situaciju. Rekao sam tada da uvodimo mjere i da pratimo situaciju i razmatramo uvođenje novih mjera", kazao je Plenković.

Sastanak u vladi o mjerama

U vladi je održan sastanak užeg kabineta, na kojem se raspravljalo o novim mjerama koje će se uvesti u Hrvatskoj. Nakon što mjere budu usklađene, one će se poslati županima.

Kako je doznao Index, nove stroge mjere na snagu stupaju od petka u ponoć, dakle na snazi će biti od subote, a trajat će sve do Badnjaka.

Planira se kompletno zatvaranje kafića, dok bi restoranima i slastičarnicama biti omogućena dostava, no danas su se još vodili razgovori hoće li se potpuno zatvarati svi kafići i restorani. 

Prema dosadašnjim informacijama, mogla bi se zatvoriti i kina, no to još nije sigurno.

Hoteli, bi trebali, kako doznajemo, ostati otvoreni, a njihovi će restorani moći raditi, no isključivo za goste hotela.

Trgovine bi radile kao i do sada, no provodila bi se jača kontrola toga je li broj ljudi u njima u skladu s propisanim po kvadratnom metru.

U novom setu mjera išlo bi se i na smanjivanje broja putnika u javnom prijevozu, a epidemiolozi zagovaraju da to bude oko 25 posto ukupnog kapaciteta sredstva javnog prijevoza. Što se tiče škola, zasad se ne bi kompletno prebacila nastava na online, već će se i dalje raditi u školama. Srednje bi škole mogle djelomično prijeći na online nastavu, a fakulteti uglavnom već rade na taj način.

Nove restriktivne mjere bit će predstavljene na sjednici vlade koja počinje u 10 sati. 

Pročitajte više