Plenković: Donijet ćemo novi paket mjera pomoći za milijun građana

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković danas je na sjednici vlade najavio novi vladin paket mjera pomoći građanima. "Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu sada preusmjerimo onim ciljnim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija", poručio je premijer na sjednici. 

"Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje ponovno obuhvaćaju umirovljenike s nižim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Mi ćemo na ovaj način obuhvatiti gotovo milijun korisnika. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći umirovljenicima s mirovinom do 4360 kuna", dodao je Plenković.

Bez naplate cestarine na autocesti Sisak-Zagreb

Najavio je i donošenje odluke o dodjeli jednokratne novčane pomoći osobama stradalima u potresu, a na dnevnom je redu i nekoliko zaključaka o nastavku pomoći i u idućih šest mjeseci stradalima na potresima pogođenim područjima, prenosi N1

Radi se o otpisu potraživanja i naknade za struju i grijanje, produženju korištenja autoceste Zagreb-Sisak bez plaćanja cestarine te besplatnom prijevozu vlakom za stanovnike pogođene potresom na području Sisačko-moslavačke županije, kao i otpisu potraživanja nastalih po osnovi RTV pristojbe.

Umirovljenici s najnižim mirovinama će dobiti 1.200 kn

Jednokratnu novčanu pomoć dobit će umirovljenici s mirovinom do 4360 kuna, a ovisno o visini mirovine dodatak iznosi od 400 do 1200 kuna. 

Za 695.000 umirovljenika s mirovinom do 4360 kn jednokratna pomoć će se isplaćivati po modelu: za one s mirovinom do 1850 kn dodatak iznosi 1200 kn, za one s mirovinom od 1850,01 do 2350 kn dodatak iznosi 900 kn, za umirovljenike s mirovinom od 2350,01 do 3350 kn dodatak iznosi 600 kn, a oni s mirovinom od 3350,01 do 4360 kn će dobiti 400 kn. 

Pomoć korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi odnosi se na nezaposlene, korisnike zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe i korisnike novčane naknade za nezaposlene branitelje, a iznosi 1000 kuna.

Za dječji doplatak izdvojeno više od 70 milijuna kuna

Jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu odnosi se na više od 123.000 korisnika, odnosno gotovo 250.000 djece, za što je izdvojeno više od 70 milijuna kuna, a ovisno o broju djece po korisniku iznosi od 300 do 1100 kuna.          

Novčanu pomoć dobit će i stradali u potresu, odnosno oni koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju na potresom stradalim područjima, i to 2000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu.

"Solidarnost je temelj društva"

"Sve to govori o uštedama koje su učinjene, ali i o politici Vlade da načelo solidarnosti, koje je temelj društva, bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu proračuna i da na taj način pomognemo velikom broju naših sugrađana kojima ću to olakšati premošćivanje krize", rekao je premijer.

Na teret proračunske zalihe Vlada je odobrila sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica tuče na području Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u ukupnom iznosu od 18 milijuna kuna.

Također, odobrena su sredstva za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica poplave na području Hrvatske Kostajnice u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna te za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u ovoj i dijelu prošle godine u iznosu od 9,5 milijuna kuna.

"Osigurali smo nastavak snažnog gospodarskog rasta"

Plenković je u uvodu sjednice rezimirao glavne događaje u protekloj godini te je, uz podsjećanje na ispunjavanje svih kriterija za članstvo u schengenskom prostoru i euro području, naveo da je u 2022. Hrvatska dosegla najviši investicijski kreditni rejting, ima rekordan broj zaposlenih (1.617.000 osiguranika), rekordno nisku nezaposlenost (sedam posto) te rekordni izvoz i izvrsne prihode u turizmu (više od 36 milijardi kuna fiskaliziranih računa).

"Izdašnim i ciljanim mjerama osigurali smo nastavak snažnog gospodarskog rasta, koji će prema svim procjenama biti oko šest posto", rekao je.

"Povećali smo plaće i mirovine"

Gospodarska politika Vlade, dodao je, omogućila je da su povećane plaće i mirovine "znatno više nego u mandatu bilo koje druge Vlade". Prosječna plaća u nešto više od šest godina rasla je 35 posto, odnosno 1981 kunu neto, a minimalac 69 posto, odnosno 1723 kune.

"Sve je to pridonijelo da unatoč inflatornim pritiscima na solidaran način pomognemo onima kojima je bilo najteže podnijeti krizu i time očuvati socijalnu koheziju u društvu", poručio je Plenković.    

Pročitajte više