UHLJEBISTAN

Plenković glumi da smanjuje administraciju, od 54 agencije ugasit će samo tri

Foto: Hina, vlada rh

VLADA je danas prihvatila zaključak o smanjenju broja agencija, zavoda, fondova, trgovačkih društava, instituta, zaklada i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima "u cilju racionalizacije državne uprave". No, radi li se tu zaista o racionalizaciji i smanjenju administracije?

"Riječ je o 54 tijela koja bi se trebala ukinuti ili spojiti s ministarstvima ili drugim društvima: od agencija s više od 600 zaposlenih do društava sa samo dvoje zaposlenika", rekao je premijer Andrej Plenković.

"Cilj je učinkovita, brza, jednostavna i transparentna javna uprava", istaknuo je Plenković te dodao da će nadležna ministarstva nakon današnjeg zaključka pristupiti daljnjim koracima kako bi poduzela zakonske i druge promjene za smanjenje broja tijela.

Ozbiljna reforma?

"To će biti ozbiljna i kvalitetna reforma koja će dovesti do racionalizacije državne uprave i tijela s javnim ovlastima na korist hrvatskih građana i imati i određene financijske uštede", ocijenio je premijer.

Prema dokumentu objavljenome na stranicama Vlade, od 1. siječnja 2019. ukida se Tvornica željezničkih vozila Gredelj d.o.o. u stečaju i Proizvodnja-regeneracija d.o.o. u stečaju, prodaje se HP Produkcija d.o.o., a gase Odašiljači i veze BIH d.o.o.

Kada se steknu uvjeti, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka potpast će pod Ministarstvo financija, a i preostalih 49 institucija pripojit će se vršnim tijelima. Pogledajte niže koje su to.

Za koliko će to smanjiti potrošnju, nije objavljeno kao što nije objavljeno niti koliko će ljudi otići. Čini se da je sve ovo samo kozmetičke prirode jer ako se agencija pripoji nekoj drugoj instituciji jasno je da nema nikakve promjene.

Pročitajte više