PLJAČKA INE

Plenković kaže da su milijuni iz pljačke Ine u proračunu. To je podla manipulacija

Foto: Index

PREMIJER Andrej Plenković danas je održao press konferenciju na kojoj je govorio o pljački Ine teškoj oko milijardu kuna. Između ostalog, na presici je rekao da je nešto manje od polovice tog novca, konkretno 450 milijuna kuna, uplaćeno u državni proračun RH, čime je imputirao da Hrvatska može raspolagati tim novcem. No to nije istina.

"Od prvog signala, niti u jednom trenutku institucije nisu dopustile da se ijedna kuna dovede u pitanje. Već je danas s računa jednog od uhićenih uplaćeno oko 450 milijuna kuna", rekao je danas Plenković na presici, dodavši kako "nema zaštićenih".

No što to točno znači? Ono što sigurno ne znači je da hrvatska država od danas može raspolagati tim novcem. Naime, taj novac je blokiran i privremeno uplaćen na poseban račun Ministarstva graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine.

Ukradeni milijuni možda nikad neće trajno završiti u hrvatskom proračunu

Taj novac će zaista trajno završiti u hrvatskom proračunu samo pod jednim uvjetom - ako i kada bude donesena pravomoćna presuda svima koji su okrivljeni za pljačku Ine. 

S obzirom na poznatu "brzinu" i učinkovitost hrvatskog pravosuđa, do toga možda nikad neće ni doći, a ako i dođe, do tog trenutka će sigurno proći godine.

Ukratko, Plenković je danas pokušao manipulirati javnošću sugestijom da je polovina novca iz pljačke Ine već "spašena", iako je to daleko od istine.

Pročitajte više