Plenković o praćenju mobitela: Svi vlasnici smartphonea sve su podatke dali Googleu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ANDREJ Plenković danas je komentirao najave da bi vlada mogla pratiti mobitele ljudi. To je prošlog tjedna izazvalo dosta negativnih reakcija jer mnogi smatraju da je riječ o grubom kršenju privatnosti i slobode.

Komentirajući činjenicu da vladajući nisu odustali od hitnog postupka za mnogima sporne izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama nego su ga ipak poslali u drugo čitanje, Plenković je kazao da se u vezi s tim prijedlogom došlo do neke vrste gotovo ideološke rasprave.

Nadalje, Plenković je komentirao da nikoga u vlasti nije briga tko s kim priča na telefon. Dodao je da su ljudi ionako već dali podatke Googleu i Facebooku.

"Bez obzira na dio krugova koji misle da je ovo prilika za ovu vlast da se nešto petlja u privatnost građana, budimo realni - koga je u vlasti briga tko s kim razgovara na preko telefona. To je zadnja stvar koja bi mentalnom sklopu mene kao premijera ili bilo koga oko mene mogla pasti na pamet. Otklonimo uopće tu nekakvu tezu da je ovo šansa da mi pratimo tko s kim razgovara telefonski jer je toliko banalna i pogrešna da ne mogu vjerovati da je toliko privlačna u ovo vrijeme da uopće bude predmet rasprave. Svi koji imaju pametne telefone sve su dali i Googleu i Facebooku, znaju točno gdje ste kada bili, što gledate na internetu. Sve znaju o vama u svakom trenutku", istaknuo je premijer.

Pročitajte više