Plenković komentirao procjene Europske komisije: Vlada nastavlja s reformskim procesom

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković ocijenio je da najnovije prognoze Europske komisije o rastu hrvatskog BDP-a u ovoj godini od 3.2 posto predstavljaju dobre procjene trendova te da vlada nastavlja s aktivnostima u reformskom procesu.

"Vidimo da su dosta dobre procjene trendova. U svakom slučaju mi nastavljamo s našim aktivnostima koje su angažirane u reformskom procesu stvaranja preduvjeta za još bolje makroekonomske pokazatelje", kazao je Plenković na završetku otvorenog dijela sjednice vlade.

Očekuje se rast BDP-a s prijašnjih 2.9 na 3.2 posto

Europska komisija povećala je procjenu rasta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) s prijašnjih 2.9 na 3.2 posto jer se gospodarstvo pokazalo otporno na krizu u Agrokoru i jer bi se u drugom polugodištu rast trebao ubrzati.

Restrukturiranje Agrokora, najveće privatne tvrtke u Hrvatskoj, imalo je, čini se, manji utjecaj na gospodarstvo u prvom polugodištu nego što se očekivalo, navodi se u jesenskim ekonomskim prognozama Europske komisije.

Upravo zbog izbijanja krize u Agrokoru Komisija je u proljetnim prognozama smanjila procjenu rasta hrvatskog BDP-a s prethodnih 3.1 na 2.9 posto.

Trendovi u turizmu pomažu

No, u novim prognozama povećala je stopu rasta na 3.2 posto jer su, osim manjeg nego što se očekivalo negativnog utjecaja Agrokora, u ljetnim mjesecima snažno porasli industrijska proizvodnja i promet u trgovini na malo.

Uz to, navodi se u prognozama EK-a, dolasci turista i broj noćenja porasli su po dvoznamenkastim stopama.

"Ti trendovi, zajedno sa snažnim pokazateljima raspoloženja potrošača, navode na zaključak da će gospodarstvo i u drugom polugodištu zadržati snažan rast, pa bi očekivani rast BDP-a u cijeloj 2017. mogao biti 3.2 posto", navodi se u prognozama Komisije.

U prvom tromjesečju ove godine BDP je na godišnjoj razini porastao 2.5 posto, a u drugom 2.8 posto.

Pročitajte više