Plenković komentirao štrajk prosvjetara, kaže da je sve orkestrirano

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković, koji je danas u središtu Zagreba došao svojim potpisom dati podršku kandidaturi Kolinde Grabar-Kitarović, komentirao je i posljednji sastanak s predstavnicima sindikata, koji je održan u petak. Umjesto pomirljivih tonova ponovio je da su štrajk i prosvjed orkestrirani. 

"Jučer smo pokazali ponovno dobru volju, razgovarali s njima i pokušavamo naći aranžman koji bi trebao učiniti ono što je najbitnije. Prvo, trenutno obustaviti štrajk, ne dopustiti da tema koeficijenata bude ispolitizirana od oporbe, političkih stranaka i interesnih skupina. Ne možemo iste godine dvaput o istom. Ne možemo dvaput gledati kako nam demagozi iz SDP-a potpisuju za referendum '67 je previše, a njihova vlada uvela 67 godina. To ne ide. Ovo je čisti, orkestrirani, lijepo osmišljeni pokušaj pred predsjedničke izbore", rekao je novinarima Plenković, prenosi Dnevnik.hr.

Nahvalio poteze svoje vlade

Ponovio je da je vlada dosad povećala plaće 11,5 posto te da će do kraja njihovog mandata povećanje iznositi 18,3 posto.

"Volio bih da mi netko od analitičara kaže kad je to neka vlada konzistentnom politikom plaća povećala plaće za 18 posto u mandatu, a pritom se nije zaduživala, ima uravnotežen proračun i smanjuje javni dug. Ovaj paket uključuje povećanja od 250 kuna i božićnice i regresa i dara za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje iznosa otpremnine. Sve je to pažljivo ispregovaran paket", nabrajao je Plenković. 

Ponovio je i da koeficijenti nisu predmet pregovora socijalnih partnera, već je riječ o aktu koji jednostrano donosi vlada uredbom. 

"Rekli smo im da ćemo revidirati cijelu uredbu uz pomoć vanjskih stručnjaka. Garantiram vam, teško ide. Danas imamo temu prosvjete, prije tri mjeseca imali smo zdravstvo, sutra će biti netko drugi. Mi ćemo i dalje ostati isti."

Pročitajte više