Plenković: Mijenjamo zakone, curenje informacija bit će kazneno djelo

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U ZAGREBU je večeras održana sjednica šireg Predsjedništva HDZ-a. Nakon sjednice, premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Rekao je o čemu se razgovaralo na sjednici, s posebnim naglaskom na svjedočenje na sudu oko slučaja Bezuk. Kazao je kako činjenice koje su znali nisu doturali medijima, poput nekih drugih te da je to postao sport broj jedan u zadnje vrijeme. Plenkovića nije impresioniralo to što oporba traži ostavku glavne državne odvjetnice. Generalni cilj je, smatra on, svaki dan kreirati nekakvu atmosferu kaosa.

"Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta"

"Očita je sprega pojedinih distributera informacija iz kaznenih predmeta s nekim zastupnicima. Ovo me u političkom smislu baš jako podsjeća na slovenski scenarij prije izbora", kazao je premijer dodavši da je to pitanje konteksta.

"Dali smo mišljenje na izvješće o radu DORH-a, ono ima niz opravdanih zamjerki na rad DORH-a sa sugestijama kako da se ono poboljša. To radimo kontinuirano, ono što je zakonito je dobro, ono što nije zakonito, nije dobro", dodao je.

"Ovo se sve skupa pretvara u sport distribucije poruka iz pojedinih predmeta", nastavio je Plenković koji smatra da se koriste neke poruke da se dovede u pitanje kredibilitet glavne državne odvjetnice.

Nije gledao raspravu, ali smatra da je glavna državna odvjetnica sve sama objasnila. Na pitanje je li grubo pogriješila kada OLAF i EPPO nije obavijestila o onome što se događalo u slučaju Žalac, rekao je: "Vi se morate malo bolje informirati o tome tko koga informira. Ja nemam nikakvih saznanja o tome tko, kome, kada, što komunicira."

"Imamo oporbu koja radi enorman pritisak na DORH, sve ovo što se događa je pritisak na neovisno pravosudno tijelo. Mi nemamo saznanja o pojedinim predmetima ni koga zovu na ispitivanja ni kako što pokreću ni kako međusobno komuniciraju. To morate pitati njih, to je njihova nadležnost, nije nadležnost vlade", dodao je premijer.

Najavio je promjene u zakonu

Osvrnuo se i na slučaj iz Zambije. Podsjetimo, osmero Hrvata sutra ponovno ide pred sud.

"Tu je stvar vrlo jasna, hrvatska država brine o svojim državljanima. Imali smo prisutnog konzularnog predstavnika, u Ndoli je bio i hrvatski veleposlanik, aktivnosti se provode na razini MVEP-a, svu pravnu pomoć koju možemo nastavit ćemo davati. Sve će se vidjeti u daljnjem postupku", rekao je Plenković.

"Vidim enorman rast govora mržnje, ovo je samo jedna manifestacija. Ako je netko žrtva govora mržnje to sam ja. Živimo u beskrupuloznom ozračju gdje svatko može vrijeđati svakoga kako god hoće. Svaki govor mržnje, pa i ovaj sada, dovodi do toga da djecu koja su ranije posvojena iz afričkih zemalja netko vrijeđa. To je ozračje u kojem danas živimo, to nije normalno", dodao je.

Najavio je da će se promijeniti Zakon o kaznenom postupku i Kazneni zakon "da se ne bi događalo da informacije iz spisa izlaze van i čine političke probleme jer će to biti kazneno djelo".

Pročitajte više