Plenković na sjednici vlade: Sa Stožerom ćemo vidjeti koje mjere su u planu

Foto: PIXSELL/Robert Anic

DANAS se u 11 sati u prostorijama NSK održala sjednica vlade, prva nakon godišnjih odmora. Na sjednici se našlo 19 točaka u otvorenom dijelu i pet u zatvorenom. 

Uz ino, vlada je primila informaciju o aktualnom stanju vezanom za potres te razmatrala niz prijedloga poput Prijedloga odluke o donošenju Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti za razdoblje od 2022. do 2024. godine, Prijedloga odluke o povećanju sigurnosti opskrbe plinom izgradnjom plinovoda Zlobin – Bosiljevo i povećanjem kapaciteta LNG terminala na 6.1 milijardu prostornih metara plina godišnje, Prijedloga odluke o osnivanju Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača, Prijedloga zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje covid-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik, i drugih.

Sjednicu vlade mogli ste pratiti uživo na Indexu.

Andrej Plenković je netom prije sjednice u ime vlade izrazio sućut obitelji novinara, urednika i političkog komentatora Mislava Bage.

"Jutros smo s tugom primili vijest da je preminuo. Ovo je prerani odlazak čovjeka koji je dugi niz godina pratio, osobito rad vlade, sabora, izborne procese. Bio je s nama praktički stalno u kontaktu. Zaista nam je iskreno žao. Ostavio je pečat u hrvatskom-političkom novinarstvu", rekao je premijer.

"Bio je tvrd, težak nekad sugovornik, ali bio je užitak s njim raditi. Nastojao od svojih sugovornika izvlačiti ono što je bitno za javnost. Osobno mi je žao da Mislava nema više s nama", dodao je Plenković.

 

O požarima

Plenković se potom osvrnuo na požare. "Bili smo svjedoci velikih žega, suša, očitih posljedica klimatskih promjena koje onda utječu i na vremenske neprilike. Želim zahvaliti hrvatskim vatrogascima, policiji, vojsci, HGSS-u... Svima koji su proteklih mjeseci bili maksimalno angažirani na spašavanju ljudi, dobara i obrani od požara", rekao je premijer.

O mjerama

Plenković je najavio da će se danas sastati s predstavnicima Stožera da bi vidjeli koje su mjere u planu za nadolazeći period po pitanju pandemije koronavirusa. "Po broju novozaraženih, hospitaliziranih i preminulih imamo jasne signale da moramo biti itekako oprezni. Virus je i dalje tu i opasan je za one najkrhkije. Važno je da se svi ponašaju prema preporukama, pogotovo onima o docjepljivanju. Pritom mislim na ugrožene osobe, starije od šezdeset godina, ljude s povećanim rizicima..."

Što se ljetne sezone tiče, Plenković je rekao da imamo prihode veće od dva posto u odnosu na 2019. godinu. Smanjit će se PDV na solarnu energiju, najavio je premijer. "Stopa će biti nula posto", rekao je Plenković.

Pročitajte više

 

Pročitajte više