Plenković nahvalio Mihanovića. Osvojila ga valjda ona idiotska rečenica iz plagijata

Foto: FaH

UGLEDATE li Andreja Plenkovića, obavezno ga upitajte što znači: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera." Ova, na prvi, drugi, osmi i petstoti pogled sasvim idiotska rečenica iz doktorske disertacije Ekonomski učinci pomorskog prometa i transporta u funkciji gospodarskog razvoja, autorskog djela Vice Mihanovića, aktualnog HDZ-ova kandidata za splitskog gradonačelnika, toliko je opčinila Plenkovića da je i danas u Splitu rekao: "Što se tiče podrške Blaženku Bobanu i Opari, ona je stalna, kao i potpora Vici Mihanoviću za kandidata za gradonačelnika."

Zapošljavanje bez natječaja i sumnjivi doktorati

I to je pošteno, malo tko može predstavljati HDZ kao Boban i Mihanović. Bobanov sin je, recimo, zaposlen bez natječaja u državom Plovputu, što je lijepo i očekivano. Tko će nam se bez natječaja zapošljavati po državnim firmama ako ne sinovi, kćeri i braća istaknutih HDZ-ovaca ili SOA-ša? Nećemo valjda njihove potomke prepuštati hladnom tržištu, nezainteresiranom za zasluge bližnjih?

Kultni doktor Vice nije tako banalan. Htio je više, pa se tako našao u grupi splitsko-dalmatinskih HDZ-ovaca koje je gargantuovska glad za znanjem odvela čak u Osijek gdje je na Ekonomskom fakultetu stekao visoki akademski status. Detaljnu analizu njegove doktorske disertacije objavili smo još krajem prve polovice ožujka. Prošlo je mjesec i pol od tada, institucije Republike Hrvatske, države pod vodstvom Andreja Plenkovića, još nisu utvrdile ništa: Osječko sveučilište učinilo je proceduru provjere Mihanovićeva doktorata krajnje tajnovitom. Danas smo, na primjer, telefonski uspjeli uzrujati neku gospođu u rektoratu koju smo zamolili da nam konačno odgovore na nekoliko osnovnih pitanja o postupku. Mnogo i ne očekujemo, Mihanovićeva partija drži sva ili skoro sva sveučilišta, ali svejedno inzistiramo. Bilo bi lijepo da osječko sveučilište barem kaže kako je plod Mihanovićeva intelektualnog napora savršen, bez greške i primjer kako treba raditi. Ali ništa, ni pohvale ni kritike, samo maksimalna tajnovitost i samozatajnost. Procedura još traje, sutra zasjeda Senat, pa ćemo vidjeti šta i kako dalje.

Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Mihanović prešutio Indexov prijedlog

Istina, u međuvremenu se oglasio Mihanović i najavio je da će nas tužiti: "Kao što sam i najavio, tužio sam portal Index koji se uključio u splitske izbore na strani jednog kandidata. Sav prihod od tužbe ići će Dječjem domu Maestral Split", izjavio je početkom mjeseca HDZ-ov kandidat i doktor ekonomskih znanosti Mihanović. 

HDZ-ovac tužio Index jer smo otkrili da je plagirao doktorat

Tužbu, istina, nismo vidjeli. Mihanović čak nije odgovorio ni na naš prijedlog da odmah uplati novac Dječjem domu pa se, ako je tako siguran u hrvatsko sudstvo i svoju disertaciju, naknadno naplati od Indexa. Čovjek naprasno zašutio, a prijedlog je maksimalno fer. Za razliku od njega koji koristi djecu iz doma za tužno politikantstvo.

Vice, odmah uplati novac djeci. Poslije se lako naplatiš od Indexa ako nisi lažov

Plenkoviću je sve to šala. Dobro, da je izbirljiv, ne bi se ni učlanio u HDZ, a kamoli postao njegov predsjednik. Ne pada mu na pamet zamarati se prepisivačinom i glupostima u Mihanovićevoj disertaciji, sitan je to zalogaj za nekog premijerova kalibra.

Plenković ne može bez Mihanovićeva bestselera

Stoga Mihanović ima njegovu podršku jer je bespogovorna lojalnost najvažnija kvaliteta u organizacijama poput HDZ-a. Zauzvrat, u zamjenu za Mihanovićevo nepokolebljivo slijeđenje Plenkovićeva političkog puta, prvi čovjek vlade pred spavanje u ruke uzima Mihanovićev bestseler. Čita tako, upija znanja koja je njegova splitska uzdanica darovala ekonomskoj znanosti pa po tko zna koji put zastane kod one fatalne: "Teorijska paradigma rasta trajnog propusnosti izazvala je operativna, društvena i ekološka zabrinutost, s obzirom na rizik od prekomjernog kapaciteta i disekonomija razmjera."

Uzdahne, zaklopi Mihanovićevu disertaciju, tiho, za sebe kaže "najjači smo", ugasi svjetlo i zadovoljno usne. Čovjek koji vodi takve umove može mirno spavati.

Ostalima je pametnije emigrirati. Takva grupa štetočina kakva vodi ovu državu rijetko se sreće.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Pročitajte više