Plenković ne očekuje odmazdu Bandića: Znam ja dobro što je salama taktika

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković danas je komentirao stanje u koaliciji, nakon što je jučer u zagrebačkoj Gradskoj skupštini srušen GUP, prenosi N1.

Na pitanje očekuje li odmazdu Milana Bandića na lokalnoj ili nacionalnoj razini, nakon što su gradski HDZ-ovci jučer odbili Bandićev GUP, Plenković odgovara niječno.

"Pozicija gradskoga HDZ-a bila je već dulje vrijeme takva da su željeli pridonijeti GUP-u s više amandmana, to se nije dogodilo i u tom kontekstu nije izglasan GUP", rekao je jutros Plenković u Zagrebu, uoči 'Prstenovog poslovnog foruma Zagreb 2020' koji organizira Udruga Hrvata BiH Prsten.

No, je li to politička odluka?

"To je odluka jer su imali jasnu poziciju i nisu postigli dogovor", rekao je premijer i na pitanje jesu li tome pridonijeli noćni razgovori u kojima su pale i teške riječi.

Novinari su pitali premijera da prokomentira izjavu zamjenice Milana Bandića Olivere Majić, koja je kazala da je HDZ taktikom salama ulagao amandmane na GUP.

"Znam dobro što je salama taktika u političkoj teoriji, ali nisam čuo njenu izjavu", kazao je premijer.

Na pitanja je li HDZ-u trebala potpora Bandića na državnoj razini, Plenković je detaljno elaborirao okolnosti u kojima je formirana koalicija s HNS-om, nakon propasti suradnje s Mostom.

O Brkiću

"Imam dojam da neke stvari nismo dobro razabrali. 2016. godine se HDZ iz situacije u kojoj je bio zaslužan za to da je srušio vlastitu Vladu i da mu je pao rejting, našao u situaciji kada mu je većina trasirala put u oporbu. Umjesto teze mojih oponenata da sam briselski čovjek, ja se vraćam iz Europskog parlamenta, dobivam podršku, radim program i pobjeđujem Zorana Milanovića. Idemo to utvrditi. Mi smo na političkoj sceni u kojoj će malo tko dobiti političku većinu, to je teško. U takvim okolnostima morate sklapati koalicije.

Brkić je 2016. godine rekao da bi trebalo razgovarati i s HNS-om, a razgovaralo se i s HSS-om. Brkić i Beljak su školski prijatelji, no nismo išli u koaliciju.

Kada samo uvidjeli da će nam Most na sjednici Vlade demontirati ministra financija, ja odlučujem da suradnja ne može i neće ići. Most - hvala lijepa i do viđenja.

2017. godine nudim suradnju HSS-u i Beljaku, oni ne žele jer su tada nakon sage otišli iz Europske pučke stranke. Ja procjenjujem da imam najveću gospodarsku krizu u Hrvatskoj, dolazi do kolapsa Agrokora i u tom trenu odgovorna vlada i lider drži političku stabilnost. Tada ići na izbore, kako to nerealno zagovara Stier, je nemoguće.

Ta je teza banalna i pogrešna tako da ju može izgovoriti samo netko tko nije razumio težinu situacije. Dakle, moja je poruka politička stabilnost i ja je u tom trenu držim s nacionalnim manjinama, želim čuti od oponenata imaju li problem surađivati s nacionalnim manjinama jer, ako imaju, nemaju veze s politikom dr. Franje Tuđmana", rekao je premijer i ponovno naglasio važnost političke stabilnosti zbog koje je dogovorena koalicija s HNS-om.

Zamjerio je onima koji su sada glasni, a šutjeli su tri i pol godine.

"Hipotetska pitanja su nebitna, imamo situaciju u kojoj smo izvornu suradnju na parlamentarnoj razini organizirali dobro. Bez većine nema vlasti, tko se hoće baviti teorijama igrica, ne zna što znači dogovornost."

Pročitajte više