Plenković o obuci ukrajinskih vojnika: Oni koji nisu za, zbog toga će se sramiti

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

DANAS je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održana 178. sjednica vlade. Bilo je govora o inflaciji, Schengenu i BiH, a govorilo se i o misiji pomoći EU Ukrajini te obuci ukrajinskih vojnika. 

"Mislim da je dobro i za zastupnike u saboru da shvate kontekst, širinu, sadržaj, volumen potpore koju Hrvatska daje Ukrajini. Mi smo jučer na sastanku lidera dogovorili da se Ukrajini da pomoć od 18 milijardi eura makroekonomske pomoći. To je direktna financijska injekcija državi žrtvi brutalne ruske agresije", rekao je Plenković. 

Kaže da je pomoć Ukrajini u hrvatskom interesu. "Pitanje sudjelovanja u ovoj vojnoj misiji je konzistentna, zdravorazumska i principijelna politika Hrvatske i to u našem interesu. Sudjelovanje u ovoj misiji, za čiji su interes iskazale 24 članice Europske unije je velik", kaže Plenković. 

Moralno pitanje

Naveo je da misli kako je jasno da je pozicija vlade u vezi podrške Ukrajini i moralno pitanje. "Mi kao vlada, sabor i narod moramo poslati poruku želimo li poslati potporu zemlji koja je žrtva agresije, kao što smo i mi bili žrtva devedesetih godina, a ujedno da osvijestimo da je ruska prijetnja izravna prijetnja europskoj sigurnosti. Hrvatska nije niti neutralna niti nesvrstana zemlja", kaže Plenković. 

Poslao je i poruku zastupnicima koji se protive. "Saborskim zastupnicima poručujem: ovo nije izbor između parlamentarne većine i oporbe, ovo nije trenutak iskazivanja stava kroz animozitet prema vladi, nego je to izbor između Ukrajine i Putinovog režima. To je ono što će ostati. Poručujem im da dobro promisle o onome kako će glasati. Drugoga glasanja o ovome biti neće", rekao je. 

Kaže kako nije vrijeme za politiziranje. "Ovo nije trenutak politiziranja, a kamoli nekakvih smiješnih komentara o žetončićima. Očekujemo da se ipak malo prošire horizonti kod onih zastupnika i klubova koji imaju eventualne dileme. Svi dosad izneseni argumenti ne stoje. Vlada ostaje pri ovoj odluci principijelno, a oni koji nisu za, oni će se zbog toga sramiti", zaključio je Plenković. 

Pročitajte više