Plenković o Chiracu: Veliki gubitak za Francusku i Europu, ali i svijet

Foto: Twitter

"ODLAZAK bivšeg francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca predstavlja veliki gubitak prvenstveno za Francusku i Europu, ali i svijet", izjavio je Andrej Plenković.

"Odlazak petog predsjednika Pete Francuske Republike Jacquesa Chiraca je veliki gubitak za Francusku. Napravio je jako puno za Francusku i Europu, ali možemo slobodno reći da je imao i globalnu ulogu te je uvijek u svojim aktivnostima naglašavao vrijednosti Republike: vrijednosti slobode, demokracije, bratstva i solidarnosti", rekao je premijer novinarima nakon komemoracije i ručka koji je za tridesetak stranih državnika u Elizejskoj palači održao aktualni predsjednik Emmanuel Macron. 

Važan za europski put Hrvatske

Prema njegovim riječima, bio je jedan od najomiljenijih predsjednika i čovjek koji je bio državnik, sjajan političar i premijer te predsjednik u dva mandata.

"Po solidarnosti je bio posebno poznat, bio je čovjek koji se u političkom smislu borio protiv isključivosti (...) Danas su i Francuska i Europa, pa i cijeli svijet, bili na ispraćaju jednog velikog državnika", dodao je Plenković.

Podsjetio je da Chirac bio na summitu 2000. u Zagrebu te da je taj korak bio jako važan za europski put Hrvatske.

"Kasnije nas je podržavao u našim aktivnostima prema NATO-u i Europskoj uniji i došli smo ovdje jer cijenimo njegov doprinos i zato što gajimo dobre odnose s Francuskom", rekao je premijer.

Kazao je da je na ručku u Elizejskoj palači bilo puno prigoda za kontakte i unapređenja odnosa te istaknuo da se radi na tome da predsjednik Macron u dogledno vrijeme posjeti Hrvatsku.

"Što se tiče razgovora s predsjednikom Macronom, mi ćemo se vidjeti za dva i pol tjedna na Europskom vijeću i zajednički radimo na tome da se u dogledno vrijeme organizira njegov posjet Hrvatskoj. Smatramo da bi to bilo jako dobro i korisno, osobito u kontekstu predstojećeg preuzimanja predsjedanja Vijećem EU-a", kazao je šef hrvatske vlade, dodavši da "moramo samo iskoordinirati kalendare".

Odnose s Francuskom je ocijenio jako dobrima, uz dijalog koji je "pun poštovanja i povjerenja".

"Odnosi su jako dobri, a dijalog vodimo u svim pitanjima, europskim, sigurnosnim, globalnim, vezano uz situaciju na jugoistoku Europe", rekao je Plenković.

Premijer istovremeno naglašava da uvijek trebamo unaprjeđivati gospodarsku i trgovinsku razmjenu.

Dan žalosti u Francuskoj

Premijer Plenković je na komemoraciji Chiracu sudjelovao uz brojne sadašnje i bivše svjetske čelnike među kojima su bili i ruski predsjednik Vladimir Putin, talijanski Sergio Mattarella, njemački Frank-Walter Steinmeier, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, belgijski premijer Charles Michel, libanonski Saad Hariri i mađarski Viktor Orban, bivši američki predsjednik Bill Clinton, bivši njemački kancelar Helmuth Schroeder i brojni drugi.

Danas je u Francuskoj proglašen dan žalosti, a vojna počast Chiracu je odana na Trgu časti u kompleksu Les Invalides u nazočnosti predsjednika Macrona.

Svečani obred služen je u crkvi svetog Sulpicija, drugoj najvećoj crkvi u Parizu nakon Notre Dame i poznatoj kao katedrala na Lijevoj obali, u mondenoj četvrti Saint Germain de Pres.

Pročitajte više