Plenković o manjku žena na listama HDZ-a: Takve su okolnosti, nastojimo balansirati

Screenshot: N1

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjeluje na Veliki Četvrtak u procesiji Za križen u Svirču na otoku Hvaru. Prije procesije Plenković je dao kratku izjavu.

Na početku je rekao da mu je užitak biti u rodnom mjestu svog oca. “Neobično je da je kampanja pred Uskrs, ali dobro je za introspekcije, preispitivanje i zato mi je drago da sam došao”, rekao je.

“Ima puno više žena od 30, ali okolnosti su takve da imamo puno kandidata i kandidatkinja, nastojimo to balansirati, ali mislim da će na kraju sastav Sabora biti balansiran i da ćemo na kraju imati oko trećinu žena zastupnica”, istaknuo je odgovarajući na pitanja o nedovoljnom broju žena na HDZ-ovim listama, javlja N1.

Platit će kaznu od 66.360 eura

Na izbornim listama za sabor, bilo da ih predlažu političke stranke ili birači, od 14 kandidata, šest moraju biti žene, odnosno muškarci, u suprotnom DIP će obavijestiti pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova i DORH te predlagateljima prijete novčane kazne.  

Naime, kod predlaganja izbornih lista mora se poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca, tako da zastupljenost jednog spola na listi ne bude niža od 40 posto. To konkretno znači da od 14 kandidata, koliko ih mora biti na listama od 1. do 11. izborne jedinice, šest mora biti žena, odnosno muškaraca.

Dogodi li se da ne bude tako, lista ostaje u izbornoj utakmici, ali njenom predlagatelju prijeti novčana kazna u iznosu od 6636 eura. Budući da HDZ niti na jednoj od 10 lista nema 6 žena, prijeti mu kazna od 66.360 eura.

Pročitajte više