Plenković o sukobu Torcide i policije: To je nedopustivo

Screenshot: N1

PREMIJER Andrej Plenković sazvao je konferenciju za novinare za 13:15 nakon objave Europske komisije da Hrvatska više nema makroekonomskih neravnoteža nakon što su proteklih godina omjeri duga znatno pali i nastavljaju snažno padati.

Komisija je u okviru proljetnog paketa Europskog semestra objavila rezultate dubinske analize makroekonomske situacije u 12 zemalja članica EU u kojima su ranije postojale makroekonomske neravnoteže. Od 12 država članica, samo za dvije, Hrvatsku i Irsku, utvrđeno je da više nemaju makroekonomske neravnoteže.

Presicu ste mogli pratiti uživo na Indexu

Plenković je krenuo s objašnjavanjem paketa RePower EU.

"Mi smo u ovom nacionalnom djelovanju za ublažavanje situacije s rastom cijena energenata već donijeli naš plan i program vrijedan pet milijardi kuna koji je imao za cilj ublažiti udar na građane i gospodarstvo zbog rasta cijena energenata. Upravo na tom tragu, kada gledate energetski dio preporuka Komisije. Oni kažu bitno je da se državama članicama omogući da pomognu građanima kada je riječ o ovakvoj krizi energetskog rasta cijena. Ono što smo mi već napravili Komisija je u svojim preporukama i potvrdila", rekao je i dodao da se treba fokusirati na obnovljive izvore energije.

"Kada je riječ o fiskalnoj politici, tu se govori o fleksibilnosti, da svaka država mora pronaći prostora kako iznaći sredstva da se pomogne građanima. Naš rebalans proračuna je rađen imajući na umu ovaj intervencionistički pristup koji je vlada imala. Naš energetski paket mjera je bio dobro koncipiran i osmišljen da pomogne gospodarstvu i kućanstvima."

"Komisija je utvrdila da Hrvatska više nema makroekonomskih ravnoteža. Iz prekomjernih neravnoteža izašli smo 2014. godine, a danas ih više nemamo." Premijer je pokazao i prezentaciju na kojoj se vide ekonomski rezultati u proteklim godinama - kretanje plaća, stope nezaposlenosti, BDP-a... Rekao je da se vidi da se sve brže približavamo prosjeku Europske unije.

O cijenama energenata, inflaciji...

"Mislim da smo jako dobro reagirali po svim poljima. Vidjeli smo nove cijene goriva. Nama je uskoro početak lipnja za odluku o cijenama naftnih derivata. Tu ćemo detaljno vidjeti što možemo napraviti. Učinit ćemo daljnje iskorake kako bi se smanjio cjenovni udar na građane. Vlada analizira, osluškujemo što drugi predlaže. Intervenirat ćemo ponovno kada bude pravi trenutak. Moguće je i smanjenje trošarina."

O sukobu Torcide i policije na A1

Plenković je izjavio da sport i nasilje ne bi trebali imati poveznicu, ocijenivši nedopustivim subotnji napad Hajdukovih navijača na policiju.

"Osuđujem svako nasilje, posebno nad pripadnicima hrvatske policije", kazao je premijer u Banskim dvorima, ističući da je napad navijača na policiju na autocesti u subotu navečer "grozan događaj".

"Siguran sam da će istraga rasvijetliti kako je do toga došlo, ali mi se kao vlada protivimo osobito bilo kojem nasilju, a naročito nasilju na sportskim natjecanjima. Mislim da sport i nasilje samo po sebi ne bi trebali imati nikakvu poveznicu", kazao je Planković.

Pojasnio je da je riječ o širem fenomenu koji prije svega treba rješavati prevencijom, a potom i kaznenom politikom.

"Puljak štiti divljaka, a sad optužuje drugog"

"Možemo vidjeti može li se nešto napraviti postrožavanjem zakonskog okvira, ali ovaj slučaj je bio specifičan i krajnje neuobičajen. Nije mi poznato da je bilo ovako velikoga nasilja kao što se dogodilo u subotu navečer", dodao je.

Na komentar bivšeg splitskog gradonačelnika Ivice Puljka koji kao sukrivca vidi i „stranku osuđenu za korupciju koja kontrolira nogometni savez”, premijer je ustvrdio da "netko tko štiti divljaka" koji je prijetio urednici Slobodne Dalmacije "sada optužuje drugoga".

Do sukoba navijača i policije došlo je u subotu navečer na autocesti A1 kod odmorišta Desinec. Pritom je ozlijeđeno 20 policajaca i isto toliko pripadnika Torcide, izvijestila je policija dodajući da su policajci upotrijebili vatreno oružje pri čemu su propucana četiri navijača. Uhićeno je 44 navijača koji očekuju sudsku odluku o određivanju istražnog zatvora.

Pročitajte više

 

Pročitajte više