Plenković: Neka OLAF i USKOK izvole stati pred mikrofone ako imaju nešto o Tolušiću

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković referirao se na slučaj bivšeg ministra Tomislava Tolušića, koji je navodno pod istragom, poručivši da on nije glasnogovornik policije, USKOK-a ni DORH-a. Pozvao je institucije poput OLAF-a i DORH-a da "izvole stati pred mikrofone" i objasniti o čemu se radi.

"Ne znam o čemu se radi, ali kad god da mi na vladu dođe bilo koja tema vezana za kompjutere i programe, pale mi se svi upitnici i pitam zašto nešto toliko košta", kazao je premijer, dodavši da ne zna razumije li se u to itko izvan te struke i da su mu ti bojevi često nepoznanica.

"To je iz vremena kad je Tolušić bio u Oreškovićevoj vladi"

Tolušića USKOK i OLAF navodno istražuju zbog spornih ugovora s tvrtkom Omega software, čija je vrijednost porasla s prvotnih 4.6 na gotovo 32 milijuna kuna, a, po pisanju medija, iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova izuzeta je dokumentacija koja se odnosi na poslove s tvrtkom Omega software, pri čemu su pod izvidima četiri ugovora za izradu i održavanje sustava eFondovi.

Premijer je rekao da je vidio vijest u medijima, čak i pročitao očitovanje Tolušića, a ustvrdio je da je to neka tema iz vremena kad je Tolušić bio ministar regionalnog razvoja u Oreškovićevoj vladi.

"Neka OLAF, DORH i USKOK izvole stati pred mikrofone"

Plenković je pozvao OLAF, DORH, policiju i USKOK da rade svoj posao i "ako imaju nešto, neka izvole stati pred mikrofone i objašnjavati".

"Polako mi ide na živce da pitate mene, koji o tome ne znam i s time nemam veze, stvari koje se tiču pravosuđa", kazao je premijer, podsjetivši da su izvješću o DORH-u koje su podržali rekli da komunikacija s javnošću nije dovoljna.

"Ako postoji tema koja je politički osjetljiva i o kojoj javnost želi više znati, onda treba stati pred medije i objasniti o čemu se radi", ustvrdio je Plenković.

Poručio je da on neće objašnjavati nešto što ne zna i s čim nema veze. Nisam glasnogovornik ni policije, ni USKOK-a, ni DORH-a, ni OLAF-a ni Europskog javnog tužitelja i ne kanim tumačiti njihove poslove", ustvrdio je.

Vezano za potporu koju je Tolušić dobio za vinariju, premijer je rekao da ako treba nešto provjeriti, neka se provjeri.

 

Pročitajte više