Plenković o Za dom spremni: To je više stvar prakse, ali policija mora reagirati

Foto: Hina

PREMIJER Andrej Plenković komentirao je ustaški pozdrav "Za dom spremni" koji se i ove godine mogao čuti u Kninu na Dan pobjede, kao i u Splitu na koncertu Marka Perkovića Thompsona. Govorio je o postupku policije koja na te incidente nije reagirala te o izjavama pučke pravobraniteljice Lore Vidović da bi na to morali reagirati i sud, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

"Na to sve treba reagirati prije svega policija, a kasnije o tome trebaju odlučivati sudovi. Ono što, koliko ja shvaćam, policija stalno ponavlja je da brojne aktivnosti koje oni pokrenu na kraju ne završe onako kako su oni mislili.

To je više stvar prakse u ovom trenutku, ali policija, kada smatra da je došlo do prekršaja, mora na to reagirati", rekao je premijer. 

"Dobro, gledajte..."

Izjavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da je to prihvatljivo ovisno o mjestu i okolnostima, aludirajući pritom na postrojbe HOS-a u čijem se grbu nalazi ustaški pozdrav, komentirao je riječima: "Dobro, gledajte, u onim preporukama koje je Vijeće za suočavanje s prošlošću reklo, oni su u tome rekli gdje i kada je dopušteno uvažiti simbole iz postrojbi koje su sudjelovale u obrani Hrvatske za vrijeme Domovinskog rata."

Pročitajte više