Plenković od Nijemaca prima nagradu za iskrenost. Radi se o žešćoj muljaži

Foto: Der Steiger Award/Pixsell/Patrik Macek

NJEMAČKI grad Essen jedno je od središta Ruhra, regije zapadne Njemačke koja je jedan od industrijski najrazvijenijih i najbogatijih dijelova Europe. Istovremeno je Essen sa svojih pola milijuna stanovnika i idealom mirnog građanskog života njemačka i europska provincija, grad koji nije “siromašan, ali seksi” kao Berlin, nego dobrostojeći i doličan, što znači i pomalo dosadan za život. Njemačke estradne, medijske, društvene i političke zvijezde nalaze se u Berlinu, Münchenu, Hamburgu ili Kölnu, a o svjetskima da ne govorimo, one rijetko zalaze u rursku provinciju. 

Stoga je i osmišljena nagrada Steiger kako bi barem nakratko u Ruhr - prvo Bochum, a sada obližnji Essen - privukla dvadesetak svjetski poznatih faca ili onih koje politička funkcija kvalificira za ugledne goste. Der Steiger Award sa svojom bastardnom kombinacijom njemačkog i engleskog jezika odmah otkriva oportunistički karakter dodjele, isprazni estradni spektakl koji je osmislio lokalni ''event manager'' - kako ga se službeno opisuje - Sascha Hellen.

Pokretač Der Steiger Awarda

Ovaj mladi medijski poduzetnik je 2005. pokrenuo Der Steiger Award kao svoju privatnu nagradu koja se dodjeljuje svake godine raznim ostarjelim celebrityjima i većinom ražalovanim političarima u kategorijama tolerancije, medija, zaštite okoliša, proeuropske politike, sporta, muzike, filma i dobrotvornog rada. A tko ne bi htio dobiti nagradu za dobrotvorni rad?

Tako je Hellen od 2005. u Bochum uspio dovesti Borisa Beckera, Franza Beckenbauera i druge sportske legende, pa bivše njemačke predsjednike Romana Herzoga i Horsta Köhlera, slavnog ministra u mirovini Hans-Dietricha Genschera, afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija, poljskog predsjednika Aleksandera Kwasniewskog, muzičare Marka Knopflera i Jean-Michela Jarrea, sve kao dobitnike ne pretjerano zapažene The Steiger Award. Jedan od nepisanih uvjeta za dobivanje nagrade je da je morate osobno preuzeti na “svečanoj gala večeri”, koja se ove godine održava u casinu u Essenu.

U Njemačkoj postoje ugledne društvene nagrade, poput Friedenspreisa koji dodijeljuju njemački knjižari na Frankfurtskom sajmu knjiga ili pak Bambi za estradu i film, a Der Steiger Award među njih definitivno ne pripada, što se vidi i po tretmanu koji ima u njemačkim medijima. To nije nagrada o kojoj se piše u nacionalnim novinama, gala večeru zabilježi lokalni tisak i bude popraćena s nekoliko videa na Youtubeu. Razlog je jasan - svi se pitaju kakvi su uopće kriteriji Der Steiger Award.

Tko su ovogodišnji dobitnici?

No što formalno predstavlja ta nagrada? Prema opisu na slabo opremljenoj službenoj stranici, na kojoj nema ni poštene fotogalerije s prijašnjim dodjelama nagrada, piše da je Der Steiger Award “istovremeno nagrada i filozofija” jer nagradu dobivaju “izabrane ličnosti koje su se isticale svojom iskrenošću, otvorenošću, ljudskošću i tolerancijom”. Po mišljenju dodjeljivača Der Steiger Awarda, ove godine jedna od tih ličnosti je hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je nagrađen u kategoriji proeuropske politike.

Plenković se tako pridružuje šarolikoj ekipi dobitnika i dobitnica za 2019., među kojima su književna nobelovka Hertha Müller (tolerancija), TV-voditeljica Anne Will (mediji), glumica Senta Berger (film), šlager superstar Heino (za životno djelo) itd.

Dodatno ironično u svemu je što se nagrada zove po njemačkoj riječi “Steiger” koja se odnosi na rudare predvodnike ili udarnike, dakle na slavnu rudarsku povijest Ruhra, a to je “sinonim za pravocrtnost i otvorenost stanovnika Ruhra”, kako stoji u službenom opisu. 

Networking za elitu po cijeni od 249 eura po glavi

Po opisima na službenoj stranici, može se naslutiti da je Der Steiger Award proizvod PR-ovskog uma, s obzirom na tvrdnju da je “nagrada nastala iz želje kulturnog, društvenog i socijalnog napretka regije” te da dodjela “služi za stvaranje novih poznanstava”. Event menadžer Hellen je zapravo osmislio veliki networking workshop elite iz različitih sektora društva, a ulaz na gala večeru, na kojoj ih se može vidjeti, naravno, naplaćuje se 249 eura po osobi za sve one dobrostojeće u Ruhru koji se žele slikati s The Scorpionsima ili pohvaliti da su upoznali poznatu glumicu Uschi Glas. Još ako nalete na nekakvu njemačku vojvotkinju ili nekoga iz monegaške kneževske obitelji, imaju o čemu pričati godinu dana.

Plenkovića bi na dodjeli Der Steiger Award trebao predstaviti premijer pokrajine Nordrhein-Westfalen Armin Laschet (CDU), a najavljeno je da će govor održati i umirovljeni predsjednik Bundestaga Norbert Lammert. To ipak pokazuje da organizator okupljanja Sacsha Hellen i dalje ima utjecaja u visokim krugovima unatoč svojim nedavnim poslovnim poteškoćama i javnoj svađi s Gradom Bochumom.

Poslovni problemi Sasche Hellena, organizatora Der Steiger Awarda

Naime, Bochum je tužio Hellena za 250 tisuća eura zbog neorganiziranih, a prethodno obećanih događaja, poput gala koncerta sa Sir Paulom McCartneyem, te s njima raskinuo svaku suradnju. Hellenova glavna PR tvrtka je, pak, prošle godine otišla u stečaj zbog dugova, no kako je The Steiger Award registriran na drugu tvrtku, dodjela je nastavljena. 

Doduše, prema izvještavanju lokalnog medija WAZ, ove godine “postoje iritacije uz The Steiger Award u Essenu”, konkretno, Hellen još nije platio dvoranu u kojoj se gala večera za 300 gostiju s dodjelom nagrada treba održati. Ugovor za dvoranu je napravio mjesecima unaprijed, ali nije nikada platio polog koji je u šestoznamenkastom iznosu. Hellen tvrdi da je sve u redu i da to nije korektna verzija događaja. U svakom slučaju, 16. ožujka, kada se ceremonija treba održati, sa sigurnošću ćemo znati hoće li se doista i održati.

Istu nagradu je dobio i Erdogan

Ovo nisu prve kontroverze koje se vežu uz Hellena i The Steiger Award pa vrijedi podsjetiti da je ista 2005. dodijeljena turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu, koji je tada Tursku htio uvesti u EU, što je izazvalo demonstracije na kojima se okupilo više od 25 tisuća ljudi. Erdogan se na kraju nije pojavio pa nije ni primio nagradu.

A tko plaća Der Steiger Award? Prema odgovoru medijima Sasche Hellena “postoje privatni sponzori”, koje će otkriti na samoj dodjeli. Na službenim stranicama nagrade navode se zasad samo tri tvrtke kao sponzori: Joska Bodenmais, Maritim Hotel Gelsenkirchen i Agentur Smile.

Po svemu dosad napisanom, zapravo se sve više čini kako je Andrej Plenković zaslužio dobiti The Steiger Award, da je to nagrada kakvu on i zaslužuje. A put do Essena bi mu se mogao i dodatno isplatiti. Naime, Hellen s prominentnim ličnostima održava workshopove koje masno naplaćuje, a na kojima bivši predsjednici i premijeri, primjerice, middle managementu neke njemačke tvrtke objašnjavaju što je pravi leadership. Moglo bi se tu naći mjesta i za jednog bivšeg hrvatskog premijera, pa valjda bi netko i to platio.

Pročitajte više