Plenković otkrio tko će biti nova ministrica vanjskih poslova

Screenshot: HRT

PREMIJER Andrej Plenković, gostujući u Dnevniku HRT-a, otkrio je tko će biti nova ministrica vanjskih poslova nakon što je Davor Ivo Stier danas dao ostavku.

Njega će zamijeniti Marija Pejčinović Burić, dosadašnja državna tajnica u MVEP-u.

U startu se osvrnuo na koaliciju HDZ-a i HNS-a.

"Ono o prevari birača ne stoji, to je politička odgovornost. U EP-u pučani koaliraju s liberalima. Ovakve vrste koalicija postoje u Njemačkoj i brojnim drugim zemljama. Ako je to tabu, ja sam ovdje da rušim te tabue", rekao je Plenković.

"Pobijedili smo na parlamentarnim i lokalnim izborima otkad sam došao. Podsjećam članove i birače, HDZ ima predsjednicu države, sabora, vlade, 19 od 21 člana vlade, 13 županija, Split, 62 grada, 204 općine. Takav rezultat HDZ nije imao od sredine 90-ih. Nastojim izbjeći podjele i antagoniziranje. Posljednjih dana smo od nekih zastupnika čuli isključivost koja graniči s mržnjom. Slično smo vidjeli i s Agrokorom, samo kritike. Ja želim tolerantno društvo koje će rješavati probleme. Zato je platforma HDZ-a i HNS-a bitna. Spremni smo postići dogovor i kompromise za razvoj zemlje, da bi išli naprijed. Najtolerantniju retoriku na političkoj sceni ima HDZ", rekao je Plenković.

Rekao je da ga Stierova ostavka nije iznenadila.

"Osjetio sam to posljednjih mjeseci. On se slaže s većinom stvari, ali je u nekim stvarima imao određene rezerve. On nije sudjelovao u političkim procesima od travnja, nije nastupao u javnosti, tako da je njegova ostavka očekivana. Nova ministrica bit će Marija Pejčinović Burić. Mi smo to dogovorili, očekujem normalno očekivanje vlade. Kolega Stier će i dalje biti aktivan u saboru", kaže Plenković. 

Dodao je da on HDZ želi postaviti u centar, "tamo gdje ga je vidio Franjo Tuđman". Ako Stier želi tome pomoći, kaže Plenković, onda je dobrodošao.

Napao Esih i Hasanbegovića

Plenković je žestoko kritizirao Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića koji su ušli na listama HDZ-a, da bi sada osnovali svoju stranku.

"Vidi se tko je isključiv, a tko je konstruktivan. Evo, naprimjer, Hasanbegović i Esih, koji su dobili povjerenje HDZ-a da budu na listi, u petak su glasali identično kao SDP. To je jako važno za njihove birače da znaju, da vide kako su se ponijeli. To nije korektno niti lojalno", rekao je Plenković.

Pročitajte više