Plenković: Ovo je pokušaj državnog udara. Grbin je bivši predsjednik SDP-a

Foto: Screenshot N1

Predsjednik HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković obratio se javnosti u Sisku.

Očekuje se da će komentirati predsjednika Zorana Milanovića i upozorenje koje je Milanoviću dao Ustavni sud. 

TEKSTUALNI PRIJENOS

Počinje Plenkovićeva presica. 

"Mislim da je predsjednik Ustavnog sada bio sasvim jasan. Jasno je da se tu izašlo iz ustavnih okvira i da se kršio Ustav. Ne znam što su drugo mogli reći", kazao je.

"Mislim da sve ovo što se događa s SDP-om i Milanovićem moramo nazvati pravim imenom. To je pokušaj mini državnog udara, zlouporaba institucija, potpuno dezavuiranje Grbina. Grbina više ne doživljavam predsjednikom SDP-a", rekao je. 

Grbina je nazvao "bivšim predsjednikom SDP-a".

"Cijeli narativ je šuplja priča, ne znam što im se dogodilo, toliko kršenja Ustava, divljaštva, primitivizma… Da smo sanjali takav scenarij, ne bismo ga mogli učiniti boljim", rekao je Plenković. 

"Imaju neki poremećaj ili ozbiljan problem"

"Oni imaju neki poremećaj ili ozbiljan problem. Ovoliko divljaštva, dezavuiranja cijele stranke...", kaže. 

"Ljudima treba spas, ali ne spas od nas, nego od ovih koji rade državni udar", govori Plenković. 

"Mi smo na terenu svaki dan, nema kraja kojeg nismo obišli, kojem nismo dali svoj doprinos. Nema tog poreznog rasterećenja koje nismo napravili. Naš doprinos u odnosu na ovog gospona s ludilom, ne znam kako to nazvati, je nemjerljiv", kazao je. 

"Jedino što dobivamo s ovim njihovim performansom je jedna bizarna slika Hrvatske svima koji nas gledaju. Oni se pitaju što se to događa. Mi se ne bavimo cirkusom. Mi se rano dižemo, mi radimo za Hrvatsku svaki dan. Dižemo ugled Hrvatske i međunarodno. Moj dojam je da s njima nešto ozbiljno nije u redu. Ovi njihovi partneri nek se zapitaju žele li biti dio tog kaosa. Realna slika Hrvatske nije ovo, realna slika Hrvatske je stabilnost. Ljudi žele kreditni rejting A...", govori. 

"U nekom od nastupa je rekao da je čuo da sam rekao da se normalno razgovara s normalnim ljudima. Svi koji su bili na našem zadnjem susretu, krajem 2021. godine, meni je stvarno žao da nismo te tajne sastanke održali pred kamerama. Da su svi to vidjeli, ovi koji su sad ushićeni ne bi se nikad osvrnuli na njegove najave", rekao je. 

O pozivanju Karamarka na skup HDZ-a

Upitan je o prisustvu Karamarka na jučerašnjem Općem saboru HDZ-a. 

"Znate da kao predsjednik HDZ-a ne izbacujem članove i članice. Imali smo iznimku kad je Milinović autobusima došao u jogurt revoluciju pred HDZ, tu nismo imali izbora. To da smo pozvali bivšeg predsjednika stranke je normalno, pozvali smo ga i na ranije sabore, obljetnice... To je sasvim normalna stvar. To nije nikakav poseban politički signal, nego pristojno ponašanje vodstva stranke da zove ljude koji su nekad nešto u stranci bili...", rekao je. 

"HDZ će imati većinu, to je dobro za Hrvatsku. Ono bi bila katastrofa za Hrvatsku"

Vratio se na SDP.

"Oni u anketama vide da gube, kako god da okrenu. Kako bi to promijenili, bili su spremi na sve. Ono lupetanje po klupama je bilo preteča ovog pučističkog, državnoudarničkog ponašanja. Oni ne mogu izdržati da ostanu u opoziciji tri mandata. Ništa ne nude građanima. Sad su se odlučili napraviti malu figuru o kojoj moramo pričati.  Nama je to nerelevantno i nebitno. Ustavni sud je jasno rekao što je bilo ova tri dana, što će biti dalje, vidjet ćemo", rekao je. 

Kazao je da će HDZ imati većinu. "To je najbitnije i dobro za Hrvatsku", rekao je pa se vratio na Milanovićevu kandidaturu. 

"To bi bila katastrofa za Hrvatsku. Gledam tu ove ljude, doktore, medicinske sestre, gledam ljude na fakultetu, studente... Znate kako svi izgledaju? Kao da vape za vladom nacionalnog spasa, predvođenom pučistima. Samo o tome govore", rekao je na kraju Plenković o mogućnosti da Milanović na kraju postane premijer. Plenković je, odlazeći od novinara, izgledao prilično ljutito. 

Pročitajte više