NAPAD NA MARKOVOM TRGU

Plenković: Pogledao sam snimke napada, jasno se vidi da to nije moglo biti bilo gdje

Foto: EPA

PREMIJER Andrej Plenković pred novinarima je u Bruxellesu, gdje se na dvodnevnom summitu sastao s liderima Europske unije, dao svoj novi osvrt o napadu na Markovom trgu i polemici koja se oko toga vodi u javnosti. 

Naime Plenković je jučer kazao kako treba istražiti je li on osobno bio meta 22-godišnjeg napadača koji je pucao pred vladom i teško ranio policajca, a zatim je potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved kazao kako "čitav niz pokazatelja govori da je meta napada na Markovom trgu bio osobno premijer Plenković".

> Medved: Sve ukazuje da je meta napada na Markovom trgu bio osobno premijer Plenković

Plenković je iz Bruxellesa odgovorio predsjedniku Zoranu Milanoviću koji mu je jučer poručio da je napad mogao biti i negdje drugdje.

> Milanović Plenkoviću: Tragedija ispred Banskih dvora mogla je imati i drugu pozornicu

"Moja poruka je istinita. Predsjednik jako dobro zna što i kako je govorio i kako je djelovao. Svjestan je on, on je dovoljno pametan i dovoljno perfidan da jako dobro zna o čemu se radi. Ako i kad bude prigode, možemo nas dvojica o tome razgovarati, on to zna", započeo je Plenković.

"Pogledao sam snimke napada, to je bilo s namjerom i predumišljajem pred vladom"

Ustvrdio je da je pogledao snimke napada i da se to nije moglo dogoditi bilo gdje.

"Što se tiče njegove teze da se ovaj napad mogao dogoditi bilo gdje, ja sam za razliku od njih koji misle da je to moglo biti bilo gdje, a čujem da je to rekao i gospodin Grbin, kao predsjednik vlade u zgradi u kojoj sam šef otišao pogledati snimke napada. Jasno se vidi da to baš nije trebalo biti bilo gdje, nego je baš s namjerom, s predumišljajem, bilo na Trgu svetog Marka 2, gdje je zgrada vlade. Dakle počinitelj ovog zločina nije otišao na Pantovčak, nije otišao u sjedište gospodina Grbina u Novu Gradišku, nije otišao na neku drugu adresu. Došao je baš ispred zgrade vlade i zato vjerujem da će kriminalističko istraživanje koje traje utvrditi zašto je došao baš tamo", rekao je Plenković.

Potom se osvrnuo na "krajnju desnicu i ljevicu koje minimiziraju i relativiziraju napad".

"To minimiziranje i relativiziranje je dosta zabrinjavajuće u hrvatskoj javnosti. Imate dva trenda, imate krajnju desnicu, to je Škoro i sva ta ekipa. Oni gotovo da odobravaju, nalaze razumijevanje za takav strašan čin pokušaja teškoga ubojstva, a s druge strane imate ljevicu koja to minimizira i relativizira. Moramo govoriti jasno i reći što se u hrvatskom političkom prostoru zbiva. Imamo događaj bez presedana, budući da to neki žele očito ili podržati ili to minimizirati, onda će to netko jasno i otvoreno reći. U ovom slučaju ću to biti ja. Da je netko iz SDP-a premijer, ja bih bio prvi koji bi osudio, solidarizirao bih se i tražio bih od nadležnih tijela da se istraži i da se vide pravi razlozi zašto se to dogodilo. Razumijete razliku?" kazao je Plenković.

O komentarima da se ugrožava medijska sloboda

Osvrnuo se i na medije. 

"S obzirom na mnoge medijske komentatore iz ovog lijevog spektra, toga ima jako puno, vidim da ima onih koji strahuju od ovoga da bi ova situacija mogla ugroziti slobodu medija. Još ću jednom ponoviti da sam kao demokratski političar koji dijeli vrijednosti slobode govora, koji je za svu moguću javnu i medijsku slobodu, četiri godine imao vrlo jasnu, nepokolebljivu politiku da unatoč brojnim difamacijama, uvredama, govoru mržnje i svemu čemu sam bio izložen od ne znam kolikog broja autora iz najšireg spektra, ne samo s krajnje desnice nego i s krajnje ljevice i ljevice, da nikada nisam ustao protiv nekoga s tužbom pred sudom. To je bio moj principijelan stav. Istodobno, za razliku od ovih koji sad HDZ-u pokušavaju imputirati nekakav radikalizam ponavljam, od 2016., otkad imam najveću odgovornost za HDZ i za Hrvatsku, moja je politika bila politika tolerancije, uključivosti i pozicioniranja HDZ-a na desnom centru. Pogledajte sve moje izjave, ako netko nađe ijednu izjavu u tom smjeru, ja bih to volio vidjeti. Neće je naći", rekao je Plenković.

"Postoji prešutna koalicija između Škore, Mosta i Milanovića"

Pa se vratio na političke protivnike.

"Zato još jednom govorim, dizati sigurnosne mjere, utvrditi iz kojeg je razloga jedan mlad čovjek od 22 godine došao u poziciju da sa svojim životnim neiskustvom, sa svojom nezrelošću, krene u ovakav pohod, nije slučajno. Ne radi se tu o slučajno. Evo ne vidim ovdje nekoga tko dolazi s dva oružja, jednim automatskim, i puca po nekome tko je na svom radnom mjestu. Ovo je događaj van svih okvira i zato inzistiram da ga tako doživimo, da ga ne minimiziramo, a još manje da ga odobravamo. To što postoji ta neka prešutna koalicija između Škore, Mosta i Milanovića, budući da su surađivali u drugom krugu predsjedničkih izbora, kako je ono Milanović rekao da je uspostavio koliko-toliko dobre odnose... To mi znamo i vidimo, to je jasno kao dan", kazao je Plenković.

Nastavio je kazavši da su mu Škoro, ljudi oko njega i njihova nesnošljivost problem jer su oni ranije njega označili kao problem.

"Ako sam ja njima problem, onda su i oni meni"

"Cijeli pokret i postojanje Škore bio je da Kolinda Grabar-Kitarović izgubi na izborima za predsjednicu republike, htjeli su čak da izgubi u prvom krugu. Igrali su na neke dijelove HDZ-a, to se nije dogodilo. Onda su mislili da ću ja izgubiti na unutarstranačkim izborima, što ja nisam, dapače, uvjerljivo sam pobijedio, pa su činili sve, i tu je sad ta bit, molim da svi to shvate, to se prešućuje u javnosti. Imate izbornu kampanju za sabor, imate stranke koje sebe žele pozicionirati na desnici, Most i Škoro, njihova glavna teza je bila 'Možemo s HDZ-om, on nam nije problem, ali nam je problem Andrej Plenković'. Ja sam im problem. Tu je ta bit. Tu je ono što se događa. Jel me dobro razumijete? Ako sam ja njima problem, onda su i oni meni problem. Onda je meni problem njihova nesnošljivost, njihova netolerancija, njihov govor mržnje, njihovo zagađivanje javnog prostora načinom na koji to čine. I ja im sad kažem da ću se boriti protiv njih, ne da bih ih ušutkavao, ne da bih umanjivao njihova prava, nego da bih hrvatskim građanima objasnio što se zbiva. Mi moramo dobro otvoriti oči i vidjeti što se zbiva", kazao je Plenković.

"Ja ću se kao i uvijek osloniti na istinu, oslonit ću se na zdrav razum, na većinsko vrlo mudro i pametno procjenjivanje hrvatskih građana tko je tko, što je što, tko što govori i za što se zalaže i iza kojih vrijednosti stoji. Upravo smo na toj platformi pobijedili 2016. i 2020. Na to se oslanjam", zaključio je Plenković.

Pročitajte više