Plenković: Poslali smo snažnu poruku Bjelorusiji

Foto: Hina

ČELNICI EU brzo su postigli suglasnost o "otmici zrakoplova u organizaciji države" iznad Bjelorusije te poslali snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje bjeloruskog oporbenog novinara, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Poslali smo snažnu poruku da je to krajnje neprihvatljivo i pozvali na hitno oslobađanje Romana Protaševiča", rekao je premijer Plenković uoči početka drugog dana sastanka na vrhu čelnika država članica EU.

U ponedjeljak navečer, prvi dan samita, europski čelnici odlučili su uvesti nove sankcije Bjelorusiji i zatvoriti europski zračni prostor za zrakoplove te zemlje nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti kako bi uhitio oporbenog novinara Romana Protaševiča.

EU tražila hitno oslobađanje blogera

Čelnici 27 članica EU su na samitu u Bruxellesu zatražili hitno oslobađanje Romana Protašavića i njegove djevojke Sofije Sapega.

U zaključcima sastanka na vrhu pozvali su Vijeće EU da proširi popis sankcioniranih pravnih i fizičkih osoba u Bjelorusiji, uvede dodatne ekonomske sankcije i pozvali su sve europske zračne prijevoznike da izbjegavaju bjeloruski zračni prostor.

Čelnici EU također su tijekom radne večere održali stratešku raspravu o odnosima s Rusijom te zatražili od visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, Josepa Borrella, da o tome pripremi izvješće za sljedeći samit u lipnju.

U usvojenim zaključcima osudili su "nezakonite, proaktivne i remetilačke akcije Rusije protiv EU" te su izrazili solidarnost s Češkom, koju je Moskva nedavno stavila na svoj popis neprijateljskih država.

Rasprava o covidu

Drugi dan samita na dnevnom redu su rasprave o covidu-19 te o borbi protiv klimatskih promjena.

Europska unija obvezala se da će do 2030. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova za 55 posto. Za ispunjenje toga cilja potrebno je donijeti još niz mjera i zakona. Europska komisija će u lipnju o tome predstaviti zakonodavni paket.

Premijer Plenković je rekao da je uvjeren da će plan EU za oporavak od pandemije koronavirusa nazvan "EU sljedeće generacije" omogućiti svim članicama da dostignu te ciljeve.

"Hrvatska će sa svoje strane dati maksimalni doprinos kako bi se postigli ti ciljevi i da EU bude globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena", rekao je Plenković.

Plenković je rekao i da će digitalna potvrda EU omogućiti veću slobodu kretanja, što je posebno važno za ponovno pokretanje gospodarstva, pogotovo slobodno putovanje turista, što je posebno važno za Hrvatsku.

Pročitajte više