Plenković potvrdio da Markov trg ostaje zabranjen za građane: "Bio je terorizam..."

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Povodom završetka obnove crkve sv. Marka održani su u nedjelju misa i blagoslov tog objekta, čemu je prisustvovao i premijer Andrej Plenković koji je potvrdio da Markov trg ostati zabranjena zona za građane. 

Plenković je u izjavi novinarima nakon mise rekao da je riječ o velikom projektu, koji je nakon potresa trajao skoro tri godine, za što je osigurano 6.1 milijun eura EU sredstava i 205.000 eura iz proračuna. Rekao je kako mu je drago i zbog župnika i župljana te crkve, koja je i simbol identiteta i Zagreba i Hrvatske, ali i zbog vrlo vidljivog napretka obnove sakralne baštine i kulturne baštine.

"Više od 100 crkava u Zagrebačkoj nadbiskupiji je nastradalo u potresu, a preko Ministarstva kulture obnavlja se više od 150 objekata kulturne baštine, sakralne baštine, javnih objekata i sve to skupa nastojimo odraditi na najkvalitetniji mogući način", naveo je Plenković.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek navela je kako su radovi na crkvi završili još ovog ljeta, a završavali su se samo neki restauratorski radovi. Navela je kako je riječ o više od šest milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti, dok je jedan dio sredstava osiguran preko Hrvatskog restauratorskog zavoda, za cjelovitu obnovu i za restauraciju vrlo vrijednih umjetnina u samoj crkvi.

"Ova crkva nije tako teško stradala kao neke druge, u prvom redu zato što zvonik nije bio destabiliziran. Međutim, bila je vrlo složena zbog specifičnosti svodova i zbog simboličke i baštinske vrijednosti", rekla je ministrica.

Plenković potvrdio da će Trg ostati zabranjena zona za građane, samo će se omogućiti "dolazak vjernika u crkvu". Opet naglašavao da je "tamo počinjen teroristički napad"

S obzirom na to da su na Trgu svetog Marka i dalje postavljene sigurnosne ograde, premijer je na upit novinara rekao kako će sigurnosne službe napraviti procjenu.

 

"Naći će se način da se osigura dolazak vjernika u crkvu, a s druge strane, omogućit će se i sigurnost vlade i sabora.

Naglasio je da ograde nisu tu slučajno. "One su tu od trenutka kada je na ovu zgradu vlade, dakle simbol institucija vlasti, počinjen teroristički napad", naveo je Plenković. 

Markov trg, pod izlikom navodne ugroze, ostaje privatni Plenkovićev parking

"Ova crkva je otvorena za javnost danas. Pristup crkvi ni u jednom trenutku neće biti onemogućen. Crkva je bila u obnovi, a sada će se donijeti odluka kako će se osigurati nesmetan prilaz, ali moramo uvažavati mišljenja sigurnosnih službi i, dok postoje rizici, ova zgrada ili bilo koja druga zgrada mora imati zadovoljavajuću razinu zaštite", poručila je Obuljen Koržinek o trgu koji je opasan metalnim ogradama. I bor koji je postavljen uoči Božića nalazi se unutar tih ograda. 

Jedan od najljepših zagrebačkih trgova tako će i dalje, pod izlikom navodne ugroze (koju, ako je vjerovati HDZ-u, sprječavaju slabašne ogradice), ostati privatni Plenkovićev parking, okupirani teritorij na koji građani ne smiju, više od tri godine nakon onoga za što Plenković neprestano naglašava da je bio teroristički napad na vladu. 

Inače, valja napomenuti da je prevladavajuća praksa na zapadu Europe da se trgovi ne zatvaraju zbog vladajućih, nego, ako postoji ugroza, pred štićenim objektima stoji dobro opremljena policija s pancirkama i dugim cijevima, što je ipak, moguće, efikasniji način zaštite od metalnih ogradica. 

Pročitajte više