Plenković objavio koga će predložiti za šefa vojske

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će vlada danas sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike, predložiti za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Tihomira Kundida, istaknuvši da on ima vrlo kvalitetnu karijeru i poštuju njegov doprinos.

Dodao je kako će taj prijedlog vlada RH formalno proslijediti nadležnom Odboru za obranu u Hrvatskom saboru. 

Dogovor s predsjednikom

"Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s ministrom obrane Ivanom Anušićem predsjednik Republike Zoran Milanović i razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika RH", istaknuo je uvodno premijer Plenković na sjednici vlade.

Naveo je kako je riječ o časniku Hrvatske vojske, hrvatskom branitelju, pripadniku 2. gardijske brigade HV-a s kasnije vrlo kvalitetnom karijerom. 

"Trenutno je general Tihomir Kundid zapovjednik Hrvatske kopnene vojske kojeg svi dobro poznajemo, kao i sve časnike Hrvatske vojske, čiji doprinos cijenimo i poštujemo i zato će ga vlada predložiti", rekao je Plenković.

Premijer ističe kako na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić očekuju da predsjednik Milanović prihvati vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Na čelu SOA-e ostaje Markić

"To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić", dodao je.

U savjetovanje je upućen i zakon o plaćama pravosudnih dužnosnika. Premijer Plenković se osvrnuo i na postignut dogovor o povećanju plaća pravosudnih dužnosnika s Udrugom hrvatskih sudaca i Udrugom hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika.

"Jučer su ministar Malenica i vlada u savjetovanje uputili zakon koji se odnosi na plaće pravosudnih dužnosnika. Postignut je dogovor i kada je riječ o osnovici i kada je riječ o koeficijentima, prije svega sudaca županijskih sudova i čelnika sudova, tako da smo vrlo brzo postigli dogovor nakon okončanja pregovora u redovima za državnu i javnu službu", istaknuo je.

U prijedlog zakona uvrštena su i materijalna prava koja do sada pravosudni dužnosnici nisu imali, poput regresa, božićnice, uskrsnice, dara za dijete te pravo na sistematski pregled. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.