Plenković objavio koga će predložiti za šefa vojske

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je kako će vlada danas sukladno zakonu, a u dogovoru s predsjednikom Republike, predložiti za novog načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH generala Tihomira Kundida, istaknuvši da on ima vrlo kvalitetnu karijeru i poštuju njegov doprinos.

Dodao je kako će taj prijedlog vlada RH formalno proslijediti nadležnom Odboru za obranu u Hrvatskom saboru. 

Dogovor s predsjednikom

"Riječ je o prijedlogu kandidata kojeg je sugerirao u dogovoru s ministrom obrane Ivanom Anušićem predsjednik Republike Zoran Milanović i razumijemo da je taj prijedlog želja predsjednika RH", istaknuo je uvodno premijer Plenković na sjednici vlade.

Naveo je kako je riječ o časniku Hrvatske vojske, hrvatskom branitelju, pripadniku 2. gardijske brigade HV-a s kasnije vrlo kvalitetnom karijerom. 

"Trenutno je general Tihomir Kundid zapovjednik Hrvatske kopnene vojske kojeg svi dobro poznajemo, kao i sve časnike Hrvatske vojske, čiji doprinos cijenimo i poštujemo i zato će ga vlada predložiti", rekao je Plenković.

Premijer ističe kako na temelju dogovora koje je vodio ministar Anušić očekuju da predsjednik Milanović prihvati vladin prijedlog koji će doći u sljedećem razdoblju, a kada je riječ o imenovanju čelnog čovjeka Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA).

Na čelu SOA-e ostaje Markić

"To će, što se nas tiče, biti aktualni šef SOA-e Daniel Markić", dodao je.

U savjetovanje je upućen i zakon o plaćama pravosudnih dužnosnika. Premijer Plenković se osvrnuo i na postignut dogovor o povećanju plaća pravosudnih dužnosnika s Udrugom hrvatskih sudaca i Udrugom hrvatskih državnoodvjetničkih dužnosnika.

"Jučer su ministar Malenica i vlada u savjetovanje uputili zakon koji se odnosi na plaće pravosudnih dužnosnika. Postignut je dogovor i kada je riječ o osnovici i kada je riječ o koeficijentima, prije svega sudaca županijskih sudova i čelnika sudova, tako da smo vrlo brzo postigli dogovor nakon okončanja pregovora u redovima za državnu i javnu službu", istaknuo je.

U prijedlog zakona uvrštena su i materijalna prava koja do sada pravosudni dužnosnici nisu imali, poput regresa, božićnice, uskrsnice, dara za dijete te pravo na sistematski pregled. 

Pročitajte više