Plenković primio crnogorskog predsjednika

Premijer Andrej Plenković susreo se s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj, priopćeno je iz ureda premijera. Dvije zemlje imaju dobre odnose i Hrvatska će i dalje podržavati Crnu Goru u nastavku njezinog integracijskog puta u Europsku uniju, rekao je premijer.

Milatović, koji je doputovao u dvodnevni službeni posjet Hrvatskoj, prvi posjet nekoj državi članici Europske unije nakon što je izabran u svibnju, rekao je ranije danas na Pantovčaku da se snažno zalaže za ubrzanje europskog puta Crne Gore i da za to traži veću potporu Zagreba.

O brodu Jadran

Premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da nakon posljednjih izbora Hrvati ponovno imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore Adrijana Vuksanovića. Hrvatska će se i dalje dosljedno zalagati za prava i političku zastupljenost Hrvata u Crnoj Gori, rekao je Plenković.

Vezano za otvorena pitanja, Plenković je ponovio očekivanja Hrvatske da se ona rješavaju u dobrosusjedskom duhu i u skladu s međunarodnim pravom. Ponovljeno je u tom kontekstu očekivanje Zagreba da Podgorica vrati školski brod Jadran, jedrenjak izgrađen 1933. koji je do 1991. bio upisan u flotne liste hrvatskih luka, no zadržan je u Crnoj Gori, kamo je otplovio 1991. na remont.  

Ranije danas na sastanku sa svojim domaćinom Zoranom Milanovićem crnogorski predsjednik rekao je da je brod Jadran u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog.

Pročitajte više